Краватка на Подарунок Чоловіку: Як Вибрати та Де Купити?


Краватка на Подарунок Чоловіку: Як Вибрати та Де Купити?

Багато аксесуарів є доволі необов’язковими, адже виконують виключно естетичну роль доповнення образу. Та мало який елемент гардеробу ще й вимагає додаткових зусиль та вмінь, так як це роблять краватки. Тим не менш, це вагома деталь стилю сучасного чоловіка, який віддає перевагу більш класичним нарядам. Хто придумав носити цей аксесуар і чи доречно обрати краватку в подарунок чоловіку обговоримо в нашій статті. 

Сторінка з історії чоловічих аксесуарів 

Краватка Romeo GigliПам’ятаєте такі смішні аксесуари на середньовічних портретах у вигляді великого мереживного коміру круглої форми? Іноді здається, що чим поважнішою була персона, тим більший діаметр був у цього коміру. Він називається «фреза». Мода на таку деталь гардеробу з’явилася в 16 столітті серед католиків як ознака відмінності від протестантів та свідчення приналежності до почесних кіл суспільства.  

На зміну фрезі прийшов комір-жабо – менш пишний аксесуар з мереживної тканини, що кріпився на комір спереду. Безперечно, це також була данина моді та атрибут певної верстви, але окрім того жабо часто виконувало роль слинявчика або серветки. Плями від їжі не псували весь наряд, а жабо легко зняти і замінити на нове. Цікаво, що і фрезу, і жабо носили як чоловіки, так і жінки. Адже ці аксесуари виконували функції прикрас і не стосувалися якихось специфічних занять. 

Приблизно в один час із жабо почали використовувати і перші «краватки» - вони отримали свою назву від своїх перших власників та французьких модників. Тож у 17 столітті у Центральній Європі формувалися нерегулярні загони легкої кавалерії для участі в різноманітних військових акціях. Складалися вони з представників різних народів імперії Габсбургів – хорватів, угорців, албанців, сербів, поляків, козаків. Такі формування отримали назву «кроати», що походить від Хорватії (Croatia), через можливо етнічну більшість саме хорватів серед цих загонів. Тож ці кроати мали за елемент своєї форми довгу хустину або відрізок тканини, яка зав’язувалася довкола шиї із об’ємним вузлом біля горла. Під час 30-річної війни ці аксесуари дуже сподобалися французам і вони забрали цю моду до Франції. З того часу різноманітні варіації такої краватки та схожих похідних були у вжитку серед чоловіків, особливо разом із військовою формою або її елементами. 

Краватка «Brighton»Деякі моделі старовинних краваток дійсно виконували і функціональну роль. Наприклад захищали вразливу шкіру горла від натирання мундиром або ж навіть додатково захищали шию від ударів шаблею або штик-ножем. Та під час активної війни складно знайти час для вигадливих вузлів та форм, тому фасони часто спрощувалися. В одних моделях кінці тканини не зав’язували, а просували в петлю для ґудзика в мундирі. Та в більш мирний час тодішні шанувальники моди повертали тренд на складніші і пишніші краватки. 

З початком масового виробництва у 19 столітті більше чоловіків хотіли мати краватки і вимагали від них простоти зав’язування. Тому складні вузли поступилися скромнішим і невибагливим варіантам. Так само з роками і самі краватки ставали вужчими, все менше нагадуючи своїх розкішних об’ємних попередників. 

Як носити краватки сучасним чоловікам? 

Щоб не виглядати старомодним у неактуальному образі, варто звертати увагу на останні тренди чоловічої моди. Краватки знову увійшли в моду, незважаючи на домінування спортивного розслабленого одягу. Наразі актуальні більш широкі моделі, близько 8-9 см. Саме такі фасони найкраще доповнять класичний костюм. 

Перетворити краватку на оригінальний акцент допоможе колір або візерунок на тканині аксесуару. Так як переважна більшість костюмів та сорочок має нейтральні спокійні відтінки, то краватка майже будь-якого кольору буде вдалим доповненням образу. Щодо візерунків – краще обирати дрібніші геометричні узори. Основний принцип – не перевантажувати образ акцентами. 

Існує майже сотня способів зав’язувати краватку, та більшість з них занадто пишні або занадто складні для повсякденного гардеробу. Тому найкращий і найнадійніший варіант – так званий простий вузол (four-in-hand knot). Ширина такого вузла буде акуратно виглядати і з діловим, і з більш повсякденним піджаком. 

Чи варто обирати краватку в подарунок? 

Жовта краватка Romeo GigliДля багатьох краватка – досить інтимний подарунок, що наближається до білизни. Та насправді головне – добре знати людину, якій ви обираєте подарунок, та її смаки. В такому випадку ви зможете обрати доречний і стильний презент. Вибір краватки, це як книга на подарунок чоловікові, потрібно добре знати цю людину.

Безперечно, придумати як обрати краватку в подарунок буде простіше батькові, брату, чоловіку або бойфренду, якщо вони носять такі аксесуари. В такому разі важливо обрати фасон, який впишеться або акуратно урізноманітнить вже існуючу колекцію. Хорошим варіантом подарунку для батька, наприклад, буде сорочка з краваткою – такий комплект буде легко підібрати, знаючи розміри та особисті вподобання людини. 

Цілком доречно дарувати краватки колегам або начальнику, якщо для вашого колективу це доречний подарунок і ви легко зорієнтуєтеся в смаках. Людям з гарним почуттям гумору можна обрати прикольну краватку на подарунок чоловіку – аксесуар для солідного бізнесмена з жовтими каченятами або зображенням мультяшного персонажа підніме настрій у важкий день. 

Для кого б ви не обирали краватку, вона точно стане потрібним і красивим подарунком за декількох умов. Визначтеся зі стилем та фасоном краватки, переконайтеся, що вона пасуватиме до гардеробу чоловіка, та перевірте доречність подарунка. В онлайн-магазині елітних подарунків Fama ви зможете знайти варіанти аксесуарів на будь-який смак.


Пишу статті для блогу, сценарії для оглядів відео роликів. Допомагаю користувачам у виборі хорошого подарунка. Проводжу інтерв'ю з дизайнерами, виробниками креативних подарунків і сувенірів на fama.ua

4.7