Яйца Фаберже: история создания знаменитых ювелирных изделий


Навіть той, хто не цікавиться ювелірним мистецтвом, ймовірно, чув про яйця Фаберже. Знаменитий виріб вперше було створено Карлом Фаберже і ювелірами його фірми у 1885 році в якості пасхального сюрпризу для дружини російського імператора Олександра III Марії. Ідея такого ювелірного виробу не була оригінальною: прообразом пасхального яйця став виріб з датської королівської скарбниці, створений на початку XVIII століття. Вважається, що Олександр III хотів зробити приємний сюрприз імператриці, що належала до датської королівської родини.

Яйце, яке отримало назву «Курочка», було вкрито зовні білою емаллю, що імітує шкаралупу. У золотому «жовтку» знаходилась курочка, а всередині неї була захована маленька копія імператорської корони із золота з діамантами і ланцюжок з рубіновим кулоном. Імператриця була настільки захоплена подарунком, що Олександр III зробив вручення яєць своїй дружині щорічною традицією і призначив Карла Фаберже придворним ювеліром. Наступний імператор, Микола II, зберіг цю традицію і дарував щовесни два яйця: одне – своїй матері, друге – своїй дружині. Всього для імператорської родини було створено 54 екземпляри. Серія яєць користувалася величезною популярністю, і фірма Фаберже неодноразово створювала подібні вироби для приватних замовників.

Яйця Фаберже на подарунок

Обов'язковий атрибут яйця Фаберже – сюрприз, який знаходиться всередині виробу. Це могли бути мініатюри з портретом того, кому яйце призначалося, обручка, заводні елементи (півні і зозулі). Ще один особливий елемент вироби – підставка. В яйці Chariot функцію підставки виконує карета, виконана з металу кольору золота. Ця модель призначена для зберігання прикрас. Внутрішня частина яйця задрапірована атласною тканиною і золотавим мереживом. Яйце декоровано дорогоцінним камінням і намистинами Swarovski, а «родзинка» цієї прикраси – розташована зверху квітка, що обрамляє гірський кришталь.

Для виготовлення яєць використовуються не лише благородні метали і дорогоцінне каміння. Одне з яєць для імператриці Марії було виготовлено з карельської берези. Форма виробів також не обов'язково має бути стандартною. Наприклад, яйце Rose виконано у формі троянди, що розкрилася. Цей оригінальний виріб є підставкою під обручку і буде актуальним в якості атрибута для пропозиції руки та серця. Виріб виконаний з натуральних яєць гусака і качки вручну, що вимагає надзвичайної майстерності і професіоналізму. Завдяки технікам шліфування, полірування, фарбування і емалювання виріб має розкішний вигляд і заворожує своєю красою.

 Яйце Фаберже стало символом розкоші і багатства. Маючи неповторний дизайн, цей ювелірний виріб не залишить байдужою жодну жінку, дозволивши відчути себе справжньою царицею. Придбати такий виріб можна у нас на сайті.