Ікона - безпрограшний подарунок для православного християнина.


Іконошанування - один з наріжних каменів, на яких стоїть віра православного християнина. Хоча в самій Біблії про ікони не згадується, в православ'ї історично склалося трепетне ставлення до зображень святих, Діви Марії та, звичайно, самого Ісуса Христа. Таке ставлення формувалося століттями і не без проблем. Навіть був історичний період, коли ікони забороняли. Але в підсумку поступово в Православної Церкви утвердилось особливе місце ікон в житті віруючого.
З тих пір стала з'являтися і вкорінюватися традиція дарувати ікони. Є кілька моментів, які варто враховувати, якщо ви хочете зробити комусь такий подарунок. Перше, краще не вручати ікону людям, далеким від православ'я або взагалі іншої віри. Православні віруючі впевнені, що ікона допомагає в молитві, коли молиться відноситься до неї з благоговінням. В іншому випадку ікона буде просто звичайною картиною. Тому переконайтеся, що людина, якій ви робите такий подарунок, досить релігійна, щоб сприйняти його правильно.
Наступний момент, який варто враховувати, коли ви хочете комусь подарувати ікону, це привід. Найчастіше такий подарунок вручають на Різдво, іменини, Великдень, хрещення і весілля. Але не буде гріхом зробити це в будь-яку іншу примітну дату начебто дня народження або вступу до університету. З цього випливає наступне питання: яку ікону і коли дарувати? Насправді це питання не таке складне, як може здатися на перший погляд.

Ікони на подарунок

Скориставшись багатим досвідом Православної Церкви в цій сфері, ми змогли визначити, які ікони і з якого приводу можна дарувати:

1. Безпрограшний і універсальний варіант: ікони Ісуса Христа та Діви Марії. Такий подарунок буде актуальним для будь-якої нагоди.
2. Іменна ікона в честь того покровителя, ім'я якого  отримала людина . Хороший подарунок на іменини, хрещення або день народження.
3. На свято. Найчастіше такі подарунки роблять на Великдень або Різдво. Але є ще 10 менш відомих, але в православній традиції таких же великих свят, які будуть хорошим приводом подарувати ікону: наприклад, Успіння Пресвятої Богородиці або Стрітення Господнє.
4. Ікона покровителя тієї чи іншої професії. Наприклад, Пантелеймон-цілитель для лікарів, Святий Юрій для військових і так далі.

Звичайно, не кожна картинка з зображенням святих є іконою. Майстри пишуть їх виконанням із дотриманням цілої низки вимог і умов. У ікон є своя символіка і художня мова, і ті, хто її знають - зчитують і насолоджуються змістом, який був вкладений в ту чи іншу ікону. Ці святі зображення намагаються прикрашати так, щоб вони нагадували віруючим про багатство Царства Небесного. Тому дуже цінуються посріблені ікони, з позолотою, вкрапленнями дорогоцінних і напівкоштовних каменів.
Також хорошим перевіреним часом подарунком будуть старовинні ікони XVIII-XIX століть. До нас вони потрапляють від перевірених колекціонерів і супроводжуються сертифікатом, щоб виключити варіант підробки. У сертифікаті, крім підтвердження від експерта про справжність ікони, є вся інформація про сюжет ікони, її історію та стан.
Ще два варіанти подарунка, менш поширені, але дуже цікаві - це ікони-ключниці та ікони на яйці. Крім безпосередньо молитовної функції, вони служать ще такій практичній меті, як зберігання ключів. Так як такі ікони вішають біля вхідних дверей, то є можливість перед виходом або після входу в будинок привести свої думки в порядок перед святим образом. Інший вид ікон - ікони на яйці. Їх роблять шляхом нанесення зображення на заготовку у вигляді яйця і часто прикрашають позолотою та напівдорогоцінним камінням.
Останній вид ікон, який ви зможете придбати в нашому магазині Fama, він же найбільш ексклюзивний, це Біблія-іконостас. Футляр, в який заховано Святе Письмо, виконаний у вигляді іконостасу, який ви знайдете в будь-якій православній церкві. Такий подарунок зробиш тільки для воістину релігійної і разом з тим близької вашому серцю людини.
На останок можемо сказати, що якщо ви вирішили подарувати ікону дорогій для вас людині, то перед вами лежать величезні можливості для вибору. У цій статті ми зробили все, щоб цей вибір вам полегшити. Але щоб ви не обрали, на нашому сайті Fama ви точно знайдете, що вам потрібно. Найголовніше, щоб ваш подарунок приніс радість винуватцю торжества, а мир і благодать - його дому та сім'ї!