Винні аксесуари або навіщо вину декантер


Робити вино люди навчилися в незапам'ятні часи, можливо, навіть раніше, ніж писати і читати. Але найвідомішими виноробами стародавнього світу були греки. Як і у всіх сферах, за які вони бралися, греки детально розписували процес приготування вина, технології і тому подібні речі. Вони ділили вина на сорти в залежності від місця походження та мали свої аксесуари для вина. Завдяки стародавнім джерелам ми також знаємо, що у греків були цінні сорти цього напою, зробленого з винограду, який пройшов через багатовікову селекцію, а Гомер в одному зі своїх нетлінних рядків згадує вина одинадцятирічної витримки.

Винні аксесуари на подарунок

У виробництві аксесуарів для вина стародавні греки також проявили неабияку винахідливість. У них були амфори і бурдюки, зроблені спеціально для перевезення вина, в тому числі і тривалого. А перед заливкою вина в посудину, його попередньо обкурювали ладаном для кращого запаху. Аксесуари з тих часів, звичайно, сильно просунулися в своєму технічному розвитку. Їх існує велика кількість, в тому числі і на нашому сайті. Ми розглянемо аксесуари в тому ж порядку, в якому вони використовуються при вживанні вина.

Штопори, як не дивно, мають не таку давню історію як саме вино, з'явившись в англійських пабах приблизно в XVII столітті. Як і будь-який винахід, штопори сильно змінилися до нашого часу і перетворилися в високотехнологічних монстрів. Саме такі девайси ви і знайдете на нашому сайті. У нас є автоматичні штопори для вина, які кріпляться на стіну і відкривають пляшки простим натисканням руки на важіль, а також електронні, які розбираються з пробкою за лічені секунди.

Це все, звичайно, не так романтично, як метушня зі звичайним штопором, коли кожне відкриття пляшки як маленька пригода (ніколи не знаєш, чим це все закінчиться), але для любителів сучасних девайсів це буде приголомшливим подарунком.

Перед розлиттям вина по келихах фахівці радять для початку дати вину просочитися киснем, «подихати». Цього можна досягти за допомогою двох дарів технологічного прогресу, навіть стародавні греки до такого не додумалися: аератори і винні декантери. Обидва цих пристосування потрібні для того, щоб наситити молоде вино киснем, який через процес окислення розкриває смак вина, доводячи його до готовності. Крім того, за допомогою декантера зріле вино легко звільняється від пігментаційного осаду, який утворився за багато років життя вина.

Аератори є свого роду насадкою, яка кріпиться до шийки пляшки і запускає в неї кисень, насичуючи вино. Декантери - це, по суті, графини з вузьким горлом. Через нього в декантер потрапляє кисень, а форма цього аксесуара дозволяє вину відокремитися від несмачного осаду.

Підсумовуючи, скажемо, що декантери більш універсальні в роботі і з молодим, і зі зрілим вином. Аератори ж краще працюють саме з молодими сортами через те, що забезпечують доступ кисню до напою по всій глибині, а не тільки на поверхні. На нашому сайті декантери є дуже різні за своїм зовнішнім виглядом, але однаково ефективні в роботі.

Отже, пляшка відкрита, вино настоялося. Тепер його треба розлити по келихах. Вони діляться на кілька типів залежно від того, яке вино ви будете розливати. Келихи для червоного вина повинні бути широкими і об'ємними через насиченість і терпкість напою. У такому келиху вину буде простіше розкрити свій смак при взаємодії з киснем. Келихи для білого вина, навпаки, не такі об'ємні і широкі. Така форма дозволить вам краще відчути смак білого вина, адже воно не таке концентроване. Вузьку ж верхівку келихів для ігристих вин створено такою, щоб максимально довго утримувати бульбашки і аромат. На нашому сайті ви знайдете будь-який тип келиха незалежно від ваших уподобань у вині. А якщо треба, то і цілий набір самих різних келихів на всі випадки життя.

Вино давно обросло безліччю традицій і аксесуарів для максимального розкриття його смаку. Щоб ви не шукали, на сайті Fama ви точно знайдете те винне пристосування, яке шукали. І ви можете бути впевнені, що ваша знахідка буде не тільки функціональною, але й естетично відповідатиме тому вину, яким ви хочете побалувати себе і близьких.


Пишу статті для блогу, сценарії для оглядів відео роликів. Допомагаю користувачам у виборі хорошого подарунка. Проводжу інтерв'ю з дизайнерами, виробниками креативних подарунків і сувенірів на fama.ua

4.3