Декантер для вина

Картина "Кочубарка на пеньку" Детальніше

Подарунки - декантер

Декантер - це посудина ємністю від 750 г до 1 л. Він допомагає наситити вино киснем і відокремити залишок. Цей термін найчастіше можна зустріти у винному осередку, його використовують при спілкуванні бармени і сомельє. Виробники намагаються робити графіни химерної форми з кришталю або скла. Такий оригінальний винний аксесуар гарантовано стане прикрасою столу або головним акцентом професійного і домашнього бару.

вино декантер

Для чого потрібен декантер

Для білих вин графини перед застосуванням охолоджують, тому деякі ємності містять спеціальні ніші для льоду. Ігристі і м'які рожеві сорти не потрібно тримати в контакті з повітрям, так що в судинах є кришки. Білі та ігристі сорти можна вживати вже через 5-10 хв. після декантації.

У графіна 2 основні ролі:

Відділення осаду від рідини

Вино здатне випадати з роками в осад. Зазвичай тверді частинки осідають на дно пляшки у вікових, вантажних сортів з тривалою історією зберігання. Помітити їх при виборі пляшки в винному бутіку або навіть при відкритті напою вдома не вийде. Вся справа в тому, що скло роблять темним, щоб світло не потрапляло на благородний напій, не псував його смак. Попередньо вино перед переливом в декантер залишають на час у вертикальному положенні, щоб осад відокремився від стінок пляшки і випав на дно.

Після пляшку відкривають і переливають в посудину через просвіт, який дозволяє простежити за збереженням осаду в пляшці. При цьому для витриманих сортів використовують вузьку форму графина. Це допомагає звести до мінімуму контакт напою з киснем, який не рекомендований для зрілих вин.

Аерація

Цей процес важливий для молодих вин. Перед вживанням їх переливають в декантер для вина для аерації. Посудина в цьому випадку має широку основу і великий обсяг (понад 1 л) для кращого контакту напою з повітрям. На виході виходить повністю розкрився аромат. Виконувати аерацію краще за 30-60 хв. до подачі вина на стіл.

Занадто тривалий контакт напою (незалежно від віку) з повітрям змінює його смак, тому не варто довго тримати вино в графині. Після використання посудину слід акуратно вимити теплою водою без застосування миючих засобів. В кінці - ретельно висушити.

Якщо потрібно здивувати своїх гостей, рідних і близьких, то обов'язково купите декантер додому. Посудина незвичайної форми точно приверне увагу друзів. Цей посуд може стати відмінним дорогим подарунком. Людина, небайдужа до гарного вина, обов'язково оцінить ваш сувенір, зможе здивувати своїх знайомих на будь-якому святі.

Чacті питaння пpo Декантери