Вінілові Програвачі: Де придбати та Який Вибрати?


Вінілові Програвачі: Де придбати та Який Вибрати?

Мода на ретро не покидає сучасний світ. Доки стилі одягу надихаються і буквально копіюють 80-ті та 90-ті, музика тримається свого давнього вибору, якщо говорити про носії. Програвачі вінілових платівок вже не перший рік в трендах, а власне платівки виготовляються в таких кількостях, що не бачили й роки оригінального розквіту формату.  

В чому секрет такої любові та як обрати хороший вініловий програвач – обговоримо в нашій статті. 

Вінілові програвачі на подарунок

Вініловий музичний автомат "Bright Mood" від Crosley Може для когось це буде новиною, та видатний вчений Томас Едісон винайшов фонограф (перший вид грамофона) раніше за електричну лампочку. Хотілося б зробити висновок, що це пов’язано із його веселою вдачею і бажанням слухати музику навіть в темряві. Та насправді мета технічної розробки була в записі голосових повідомлень і їхній передачі за допомогою телефона. І вже 1877 року було запатентовано першу модель.  

Конструкція першого фонографа передбачала і запис звуку, і його програвання. Циліндр, обгорнутий фольгою, обертався довкола фіксованої осі, а стилус наносив на фольгу лінії звукових хвиль, які вловлювала діафрагма. Для програвання запису стилус проходив по викарбуваним лініям та передавав вібрацію на діафрагму, яка через трубу «озвучувала» запис. Очікування Едісона, що пристрій зможуть використовувати для запису телеграм і колискових для дитини в колі родини, перевершилися в тисячі разів. Пристрій став настільки популярним, що вдосконалені моделі та нові патенти з’являлися ледь не щодня. 

Вініловий програвач "Khmara" від M.R. SoundЯкщо Едісон зупинився на ідеї циліндрів для запису і відтворення звуку, то його наступник Еміль Берлінер переформатував механізм під використання цинкових дисків, вкритих воском. Такі пласкі диски було набагато дешевше виробляти, до того ж можна було не обмежуватися в кількості одного й того ж запису. За кілька десятиліть диски стали найбільш популярним форматом та повністю витіснили з ринку циліндри, які були занадто дорогі та крихкі для транспортування.  

В 1930 роках платівки почали виготовляти з полівінілу хлориду з домішками для більшої міцності та зносостійкості дисків. Згодом всі платівки стали робити з цього матеріалу, тому й отримали назву «вінілові». Подальші вдосконалення стосувалися здебільшого механізму мотору та тонарму – важеля з голкою на кінці, який опускається на платівку. Стилусами називають голки для вінілових програвачів, тому що на початку індустрії деякий час використовували справжні металеві голки, які рухалися борознами в дисках. 

Дорогою грамофон загубив свою ефектну трубу завдяки перетворювачу звукових хвиль та динаміку, перетворившись на патефон (за назвою фірми Pathé). Та завдяки такій еволюції ми отримали компактний музичний програвач із якісним звучанням. 

Вінілові програвачі: види та популярні бренди 

Вінілова музична система «K100» від Crosley Не зважаючи на досить активний ринок із моменту винаходу, наші предки рідко переймалися питанням «як обрати вініловий програвач?». Як правило, вибір обумовлювався ціною та наявністю в продажі.  

Ми ж сьогодні маємо чудову можливість обрати кращі вінілові програвачі, адже із ренесансом вінілу багато виробників вдосконалюють класичні моделі за допомогою сучасних технологій. Найменш футурустичний, але дуже зручний функціонал зумовлює поділ програвачів вінілу на три види – ручний, напівавтоматичний та автоматичний. Це залежить від того, чи тонарм зі стилусом опускається на платівку вручну чи самостійно. В напівавтоматичній моделі тонарм самостійно підіймається після завершення останньої доріжки, а в автоматичній – опускається і піднімається після натискання кнопки. Така функція може зберегти платівку від необережних подряпин голкою. 

Сучасні моделі вінілових програвачів відрізняються здебільшого зовнішнім виглядом, наявністю додаткових функцій та технологічними тонкощами, що впливають на якість звучання, різницю в якій здатні помітити хіба що затяті меломани і знавці. Ми ж згадаємо лише декілька найбільш популярних виробників із їхніми основними перевагами. 

Вініловий програвач «Cruiser Indigo» від CrosleyВініловий програвач Crosley. Більшість моделей цього бренду створені для любителів як на рівні фаховості, так і в значенні любителів ретро. Вінілові програвачі Crosley зроблені у вигляді патефонів-валізок в усіх можливих кольорах. Їх зручно переміщати та зберігати. Окрім того, більшість моделей має вбудований Bluetooth для програвання музики з телефону чи іншого пристрою. Можливо, меломани не будуть вражені ідеальністю звучання, але ці програвачі точно будуть найкращим вибором для новачків у світі вінілу. А для досвідчених клієнтів компанія виготовляє преміальні моделі із вдосконаленим звучанням та додатковим функціоналом. 

Вініловий програвач Sony. Програвачі цієї марки також будуть достойним варіантом для новачка, який лише знайомиться з вініловим звучанням. Вони, як правило, оснащені Bluetooth та фонокоректором. Дизайн цих моделей більш строгий, навіть мінімалістичний, що може бути перевагою, якщо ви обираєте програвач для людини зі стриманим смаком, яка не оцінить ретро стилізації.  

Вініловий програвач Audio Technica. Японський бренд якісних музичних пристроїв виробляє потужні апарати на будь-який смак. Їхні програвачі виглядають стримано і мінімалістично з ноткою хай-тек стилю. Незважаючи на серйозний функціонал, всі моделі цієї марки є досить доступними за ціною. Та недоліком можна вважати формат – програвачі не мають вбудованих динаміків, тому потребують підключення колонок, стереосистеми або безпровідних навушників через Bluetooth. Це позитивно впливає на якість звучання, хоча і обтяжує покупців додатковими пристроями. 

Моделі всіх брендів мають своїх прихильників, тому радимо керуватися власними смаками та рівнем вимогливості до якості. 

Як користуватися програвачем для вінілових платівок?

Вініловий програвач "Sterling" від Crosley Свого часу програвачі платівок впали в немилість, зокрема, через необхідність багатьох маніпуляцій з ними до, під час і після прослуховування музики. Та ми вже повернули свою любов до цього формату, а деякі процедури можна сприймати як неодмінну романтику – на кшталт заправлення плівки в плівковий фотоапарат. 

Тож правила користування вініловим програвачем прості: 

  1. Встановіть програвач на стійку рівну дерев’яну поверхню, щоб уникнути небажаних вібрацій. 

  1. Підключіть програвач до живлення і відкрийте кришку. Зніміть захисні елементи зі стилусу. 

  1. Оберіть платівку та дістаньте її акуратно з конверта, не торкаючись поверхні. 

  1. Опустіть платівку на обертальну платформу. 

  1. Залежно від виду програвача, натисніть кнопку або плавно підніміть тонарм та опустіть стилус на край платівки без різких рухів. 

  1. Після завершення прослуховування поверніть тонарм на місце та зніміть платівку, заховавши її у конверт. 

Для довгої служби вінілового програвача важливо не допускати запилення платівок та елементів пристрою. Також періодично доведеться замінювати голку тонарма. 

Повернення моди на вінілові платівки дає нам змогу уповільнитися та згадати про отримання задоволення від завідомо неідеальних речей і звуків. Доступні програвачі вінілових платівок дають нам для цього чудову можливість. 


Пишу статті для блогу, сценарії для оглядів відео роликів. Допомагаю користувачам у виборі хорошого подарунка. Проводжу інтерв'ю з дизайнерами, виробниками креативних подарунків і сувенірів на fama.ua

4.3