Шахи на Подарунок: Як Вибрати і Де Купити?


Шахи на Подарунок: Як Вибрати і Де Купити?

Гра в шахи для душі і мозку 

Элитный подарок: книгаЯкщо б хтось складав рейтинг найбільш інтелектуальних занять людства, з максимальною вірогідністю на верхівці переліку опинилася би гра в шахи. Адже складно уявити кращу ілюстрацію застосування всіх ресурсів нашого мозку, аніж вид двох зосереждених гравців біля шахівниці, які напружено продумують наступні ходи в грі. Свою популярність шахи, вірогідно, також здобули завдяки елегантному лаконічному вигляду, за яким, втім, можуть ховатися дорогі породи дерева фігурок, коштовне каміння і дорогоцінні метали в оздобленні.  

Тож шахи закривають одразу декілька функцій – цікаве розвиваюче заняття, естетичний вигляд для оздоблення інтер’єру, а подарунковий набір шахів стане чудовим презентом з важливої нагоди.  

Історія королівської гри 

Як грати в шахи придумали ще індійці у прадавній версії  цієї гри під назвою «чатуранга». Звідти вони помандрували до Персії, де шахи для дітей королівської родини стали обов’язковим елементом освіти. Разом із численними завойовниками кочувала і ця захоплива гра. Північноафриканські маври привнесли її в Іспанію і далі в Європу, а в Росію шахи прийшли з Середнього Сходу. Так, вже до X століття гра в шахи завоювала прихильність європейців і стала улюбленим заняттям. 

Элитный подарок: книгаПриблизно до XVI століття власне тактика і стратегія гри розвивалися дуже повільно і були швидше шахами для початківців. Одним із перших майстрів шахової теорії був іспанський єпископ Руй Лопез, який написав книгу з цієї теми. Та рівень гри на той час був таким, що єпископ рекомендував як виграшну стратегію розміститися за дошкою так, щоб суперника сліпило сонце.  

Іронічно, що церква вважала шахи такими ж гріховними, як і азартні ігри, тому активно забороняла їх, в той час як багато священнослужителів були палкими шанувальниками гри. До речі, складану шахівницю придумав також священник – йому забороняли грати в шахи, тому він зробив дошку, що складалася навпіл та на полиці виглядала як корінці двох книг.  

З XVII століття почався активний розвиток шахів вже як серйозної справи і навіть професійного спорту, що триває до сьогодні. Відбулася стандартизація шахових фігур і правил, започаткувалися змагання серед гросмейстерів, та навіть сталася офіційна перемога комп’ютера над чемпіоном світу.  

Переваги гри в шахи 

Элитный подарок: книгаВ шахи люди грають вже більш як 1500 років і не планують припиняти. Вочевидь, крім захопливого хобі та професійного спорту, ця гра несе й інші вигоди. Яку ж користь може вона подарувати, чи варто нам купити шахи?  Перелік може бути дуже довгим, та зупинімося на найцікавіших пунктах. 

Шахи розвивають навички аналізу, планування та передбачення ризиків. Всім відомо, що ця гра тренує логіку, та якщо придивитися детальніше, шахи можуть допомогти із дуже корисними бізнес-навичками. Гравці оцінюють розстановку фігур на дошці, планують свої дії на багато ходів вперед, та водночас прогнозують можливі дії суперника, продумуючи свою відповідь на кожен варіант розвитку подій, а за потреби обирають якою фігурою можна пожертвувати, щоб просунутися шахівницею далі. Чим це не менеджмент проектів в дії? 

Элитный подарок: книгаПокращують пам’ять. Шахісти постійно тримають в голові величезну кількість ходів – власних, суперника, попередніх, можливих наступних, а також вивчені комбінації з турнірів. Вочевидь, такі інтенсивні тренування не проходять даремно, адже дослідження показали, що візуальна та аудіальна пам’ять майстерних шахістів суттєво краща, ніж в пересічних людей.  

Шахи розвивають здатність поставити себе на місце іншої людини. Технічна навичка оцінити розстановку фігур на шахівниці з позиції опонента дуже допомагає в грі, та буде не менш корисною і в звичайному житті. Те, що для нас виграшна ситуація, може бути для інших повним провалом. Таке тренування емпатії як в дітей, так і дорослих буде зовсім незайвим в сучасному світі. 

Підвищують креативність. Шаблонне мислення в шахах – не та якість, що приведе до перемоги. Постійний пошук нових комбінацій, спроби випередити суперника розвивають гнучкість мозку та стимулюють до нестандартних підходів. Це ще один бонус, що буде в нагоді і в звичайному житті. 

Якщо вас вже не потрібно переконувати в користі цієї гри, в онлайн-магазині елітних презентів Fama ви можете придбати оригінальні шахи на подарунок або для себе в будь-якому стилі та дизайні. Обирайте комплект, який вам до душі, та пориньте в тисячолітню гру королів.


Пишу статті для блогу, сценарії для оглядів відео роликів. Допомагаю користувачам у виборі хорошого подарунка. Проводжу інтерв'ю з дизайнерами, виробниками креативних подарунків і сувенірів на fama.ua

4.8