Срібні монети на подарунок: Де Придбати?


Срібні монети на подарунок: Де Придбати?

Колекціонування – популярна пристрасть серед любителів цікавих чи рідкісних речей. Можливо, причина цьому – сам факт володіння предметом, який мають одиниці людей на планеті, або ж в азарті зібрати всі можливі з існуючих споріднених цікавинок. Серед різноманітних предметів колекціонування ледь не найсерйозніша репутація у нумізматики – колекціонування монет.  

Розбиратися в тисячах різних видів і номіналів монет, аж до вивчення археологічних знахідок – справжня наука. А кожна окрема монета – предмет запеклих дискусій та томів досліджень. Сьогодні поговоримо про монету зі срібла – бажане доповнення кожної колекції. 

Срібні монети світу 

Срібна монета "Васудхара" Чи не найдавнішим металом для чеканки монет було саме срібло. Цей метал достатньо м’який і податливий для придання йому бажаної форми та нанесення зображень. Перші монети з’явилися в Лідії, далі поширилися в Греції та її колоніях.  Кожне місто-колонія чеканило власні монети із зображенням місцевого правителя – так започаткувалося мистецтво рельєфних портретів та символів. А привести всі ці різноманітні монети до єдиного виміру для торгових відносин допомагала чеканка срібних монет визначеної ваги.  

Із імперією Александра Македонського чеканка монет розповсюдилася по всій Європі, та навіть частково Азії та Африці.  Після занепаду імперії колонії перетворилися на королівства, а право чеканки монет перейшло від міст до королів. Так утворилися суверенні монетні двори, багато з яких і досі є осередками фінансових систем своїх держав. Купити на подарунок срібні монети з тисячолітньою історією – завдання майже нереальне, адже більшість давніх знахідок опиняються в музеях світу. 

Срібна монета "Water Buffalo" Те, скільки коштують срібні монети, залежить від монетного двору їх чеканки, номіналу монети, обсягу тиражу та кількості на руках в населення. Наприклад, срібні монети Китаю знайти дуже складно. Просто через те, що традиційно китайські монети виробляли з бронзи та міді, чи їх сплавів, і набагато рідше зі срібла. Таким винятком зокрема є монета Срібний Дракон, яку чеканили в Китаї, Японії та Кореї для внутрішніх потреб та торгівлі в регіоні.  

Приблизно з 16 століття монетам почали присвоювати номінал, що відрізнявся від реальної вартості срібла, з якого їх чеканили. Це було пов’язане із коливаннями цін на дорогоцінні метали, завеликим тягарем на світові економіки, що не могли витрачати так багато ресурсу на грошові знаки, та небажанням носити і транспортувати реальну вагу мішечків з монетами. А вже на початку 20 століття більшість держав світу перейшли на дешевші метали на заміну срібла для здешевлення виробництва.  

Срібна 3D монета "Римський амфітеатр" Та все ж срібні монети чеканилися і далі. Мова йде про спеціальні ювілейні монети та інвестиційні монети, що не використовують в обігу. Так, наприклад, срібні ювілейні монети СРСР – фактично найпопулярніші грошові знаки зі срібла, виготовлені в Радянському Союзі. Адже обігові монети чеканили з мідно-нікельного сплаву, окрім радянських срібних монет перших післяреволюційних років. Царські монети зі срібла вилучили з обігу з амбіцією замінити їх на аналогічні радянські, та монетні двори не справилися з навантаженням.  

Як ми вже зазначили, більшість монет з часом стала радше символом для їх номіналу. Тобто вага монети з певного металу вже не визначає її цінність. Та з цього правила є виключення – інвестиційні монети. Хтось вкладає гроші в зливки дорогоцінних металів, а хтось купує інвестиційні монети з чистого дорогоцінного металу на кшталт золота, срібла, платини чи паладію. До цього виду відносять екземпляри, відчеканені після 1800 року, які мають пробу не нижче 900-ї.  Цікаво, що на деяких таких монетах зазначено номінал, який набагато нижчий за реальну вартість цінного металу. Серед срібних монет Англії найбільшу популярність для інвестиційних цілей має «Британія». Монети цієї серії звільнені від оподаткування в разі прибутку чи продажу, а нові тиражі мають надзвичайні елементи захисту від підробок. 

Щоб обрати срібні монети в подарунок, необов’язково йти до нацбанку. Зокрема в онлайн-магазині Fama представлені оригінальні екземпляри срібні монет України та іноземних монетних дворів. Обирайте цікавий та цінний подарунок для ваших близьких. Або пошукайте щось ще на нашому сайті, де ви дізнаєтесь, наприклад, скільки коштують метеорити.


Пишу статті для блогу, сценарії для оглядів відео роликів. Допомагаю користувачам у виборі хорошого подарунка. Проводжу інтерв'ю з дизайнерами, виробниками креативних подарунків і сувенірів на fama.ua

4.3