Нарди на Подарунок: Які Бувають та Де Купити?


Нарди на Подарунок: Які Бувають та Де Купити?

До того, як настільні ігри перетворилися на складні стратегії з картками, фішками та персонажами, друзі збиралися за столом навколо дещо інших забав. Карткові ігри, шахи, шашки, доміно і нарди – ось що було в тренді 30-40 років тому. Сьогодні поговоримо про нарди, гру менш популярну за шахи, але з давнішою історією. Дізнавшись захопливу історію цієї гри та про безліч її варіацій, ви точно переконаєтесь, що купити нарди в подарунок - це хороша ідея. 

Безмежні варіації настільних ігор 

нарди "Вовки"Нам іноді здається, що наші далекі предки були занадто зайняті виживанням і важкою роботою без допомоги машин, щоб розважатися. Та археологічні знахідки вказують на те, що часу їм вистачало аби придумувати настільні ігри та їх нові і нові варіації. Перші настільні ігри вірогідно були придумані ще 5000 років тому на території сучасного Ірану. Грали в них тисячоліттями до осучаснення у відому нам форму в 17 столітті.  

Хоча наша тема – нарди, для початку поговоримо про бекгаммон. Саме так називається група ігор, в яких використовують дошку-гральне поле та кості – кубики з різною кількістю позначок на гранях. Гравці мають рівну кількість фішок/шашок та свою «домашню» частину поля. Бекгаммон з певними відмінностями та своїми локальними назвами подорожував з Персії країнами Середнього Сходу, був популярний в Єгипті, Греції, а далі і в Європі. В Британії гра подолала церковні заборони азартних ігор та стала популярною серед церковних служителів. Саме з англійської сформувалася назва гри на європейській території. 

Бекгаммон має багато варіантів, як регіональних відмінностей, так і модифікацій правил. Нарди, як один з таких підвидів, стали улюбленою забавою у Вірменії, Грузії та у калмиків. Саме так бекгаммон потрапив в радянський простір. В наших широтах прийнято грати в довгі нарди, тоді як короткі нарди це класичний бекгаммон. 

Довгі і короткі нарди, та як в них грати 

нардb «Летючий голландець»Якщо для вас обидва формати нардів є загадкою, розглянемо коротко як грати в нарди та які є відмінності між двома варіантами гри. 

В довгих нардах гравці мають по 15 шашок білого і чорного кольору, гральне поле з 24 лунками і два гральні кубики. На початку гри кожен гравець розставляє свої шашки в лунках в лівому нижньому та правому верхньому кутах, що називаються «головою». Остання чверть грального поля називається «домом». Тож задача кожного гравця перевести всі фішки туди, рухаючись проти годинникової стрілки. Перемога дістається тому хто першим потрапить в дім і виведе всі свої фішки. Особливостями саме довгих нард є те, що немає як такого нападу на фішки суперника, а свої ходи можна робити лише на лунки, не зайняті фішками іншого кольору. Також шість фішок в одній лунці перед однією фішкою суперника блокують її ходи.  

В короткі нарди грають на такому ж полі, а основні відмінності полягають в різній стартовій розстановці фішок та правилах ходів. Фішки гравців розставляються по чотирьом лункам в різній кількості. Суперники рухаються назустріч один одному, а не в одному напрямі. Також в коротких нардах є додатковий кубик – кубик Даве, що подвоює ставки.  

Вважають, що довгі нарди є більш складною версією гри, яка вимагає кращого стратегічного мислення. Кількість можливих варіантів розвитку гри після початкового ходу в коротких нардах значно менша (хоча і дорівнює мільйонам вірогідностей) і давно розрахована комп’ютером. Та обидва варіанти гри поєднують фактор вмінь і везіння за рахунок кидання кубика, тому шанси мають всі гравці. 

Як обрати подарункові нарди? 

стіл для нард "Crocco"Нарди як і шахи є дуже тактильною грою – дошка, фішки та кубики часто контактують з руками гравців, тому важливо не економити на наборі для гри, особливо якщо це нарди в подарунок важливій для вас людині. Тож на що потрібно звернути увагу, обираючи нарди? 

Матеріал дошки та фішок. Якісні нарди можна впізнати буквально на дотик. Дорогі породи дерева, важкі фішки, що відчуваються в руці, але при цьому зберігають ергономічність. Нарди ручної роботи мають подарунки дерева, з якого їх виготовлено – природні неідеальні візерунки зрізів в деревині, відмінність в текстурі, що додає такому набору унікальності. 

Зручність зберігання набору. Дуже неприємно було б загубити фішку чи кубик, тим більше із дорогого набору. Тому варто звертати увагу як передбачено зберігання і окремих деталей, і всього набору. Класичним є варіант зі складною дошкою, всередину якої прибираються всі дрібні елементи. Та без спеціальних відсіків в самій дошці дуже складно тримати деталі набору в порядку. Не менш цінним буде і надійний замочок, що тримає дошку складеною.  Деякі елітні набори нардів мають ще й спеціальний кейс чи фуляр для зберігання всього набору і захисту дошки від пошкоджень та пилу. 

Естетичність виконання. Хоча гральне поле є цілком стандартним для всіх видів нард та більшості споріднених забав, існують тисячі варіантів оформлення дошки та фішок. Найпопулярніший матеріал для нард – дерево – дозволяє використовувати найрізноманітніші способи прикрашання. Розпис, мозаїка, інкрустація різними породами дерев або іншими матеріалами.  Також часто набори нард стилізують в східному стилі, віддаючи данину походженню цієї гри. 

Для кого б ви не обирали нарди на подарунок, не забувайте про задоволення від оздоблення грального набору на додачу до насолоди грою. А онлайн-магазин елітних подарунків Fama гарантує, що всі представлені в нас набори нард відповідають найвищим вимогам. 


Пишу статті для блогу, сценарії для оглядів відео роликів. Допомагаю користувачам у виборі хорошого подарунка. Проводжу інтерв'ю з дизайнерами, виробниками креативних подарунків і сувенірів на fama.ua

4.9