Ікони, присвячені Ісусу Христу


Ікони займають одне з ключових місць в житті православного християнина. Вони супроводжують його при народженні, на святах, в важливих життєвих подіях і переході в кращий світ. Святі Образи дуже різноманітні за своїм сюжетом. Деякі з них присвячені православним святам, інші - великим святим, а треті взагалі намагаються осмислити і виразити богословські алегорії і абстрактні концепції. Але один тип ікон виділяється і підноситься над своїми побратимами - це Образи, які зображують головну фігуру всього Християнства. Іконографія Спасителя складна і велика, тому ми в цій статті розіб'ємо її по основним типам, які представлені в нашому інтернет-магазині Fama.

Ікони на подарунок

1.    Господь Вседержитель. Часто ще зустрічається грецьке іменування «Пантократор». Ікони цього типу представляють нам Ісуса Христа як Царя царів, правителя всього світу. А також Того, Хто буквально може все. Того, Кому підвладні фізичні закони нашого світу, так що Він і по воді ходить як по землі. Але тут є ще один більш тонкий момент. Крім того, що ікони цього типу розповідають нам про Ісуса Христа як володаря Всесвіту, вони ще зображують один з головних догматів християнства - Боговтілення. Адже титул Вседержителя в Старому Завіті належав тільки Богу-Отцю. А в Новому став застосовуватися і до Його Сина, Який одночасно Людина і Бог. Одним з прекрасних зразків ікони Ісуса Вседержителя є ця раритетна ікона аж 1812 року. Вона писана на золоті і виконана в сріблі.

2.    Спас Нерукотворний. Інше популярне зображення Ісуса Христа. По Переданню представляє собою найпершу ікону в історії. Тому що вона з'явилася завдяки тому, що Ісус якось витер Своє мокре Лице рушником і передав одному художнику, який ніяк не міг зафіксувати Лик Спасителя. Тому за традицією на іконах «Спас Нерукотворний» Ісус зображується або на глиняній дошці, або на полотні. Як на цьому Святому Образі, прописаному золотом. Спаситель на таких іконах виходить при цьому більш людяним, а його зображення - менш формальним. Через що так цінується православними віруючими.

3.    Моління про чашу. Наступні типи ікон є деякими з сюжетів, які входять в цикл Страстей Христових - події останнього і особливо наповненого стражданнями тижня Його життя. Перший з таких епізодів - моління про чашу, коли Ісус просив Свого Небесного Отця позбавити Його від мученицької смерті. Як ви можете побачити на цій іконі, Спаситель молиться про це Богу, Ангел зміцнює Його, але найближчі учні Ісуса сплять. Це одне з страждань, через які проходять звичайні люди і яке відчуває зараз Христос: одні друзі підводять Його, коли Він найбільше потребував них, а інші видавали до ворогів.
 
4.    Спас у терновому вінці. Наступний епізод Страстей Христових - це коли Його вже засудили, катували і тепер ведуть на страту. Або можливий інший варіант, як на цій іконі, в якої зображується момент, коли римські солдати знущалися над Царем Царів, одягнувши Йому на голову терновий вінець замість корони.
 
5.    Розп'яття Христове. Ікони, в центрі сюжетів яких то, заради чого Ісус Христос приходив на нашу Землю. Хороший приклад таких ікон - це срібний святий Образ з Іваном Богословом і Богоматір'ю, що стоять поруч, і який ви можете придбати в нашому онлайн-магазині. Вони зображені по праву і ліву сторони від Ісуса відповідно за каноном. Коли Спаситель вмирав на хресті, відчуваючи близьку кончину, він доручив свою Мати-вдову турботам свого улюбленого учня. Також цей сюжет символізує заступницьку молитву за нас перед Богом.
Святі Образи, які присвячені безпосередньо Господу, як і ікони Богородиці, займають центральне місце у всій православній іконографії. Чи оповідають вони про Його чудесне народження, хрещення, чудеса, смерть або воскресіння - будь-яка з цих ікон буде займати центральне місце в храмі або будинку. Тому подарована ікона зі Христом буде завжди прийнятий з повагою при даруванні на хрестини, вінчання, якейсь православне свято або просто без приводу.


Пишу статті для блогу, сценарії для оглядів відео роликів. Допомагаю користувачам у виборі хорошого подарунка. Проводжу інтерв'ю з дизайнерами, виробниками креативних подарунків і сувенірів на fama.ua

4.9