Гобелени: Що Це Таке та Де Купити?


Гобелени: Що Це Таке та Де Купити?

Що таке гобелени?

Перський вовняний килим "Вінтажний Цар" 223 х 135 см Гобелени – це по суті безворсові килими, які вішають на стіни. Чим вони відрізняються від звичайних килимів, які так любили радянські громадяни? Насправді різниця між ними, як між рідним та близьким, але все ж таки Запорожцем та преміальним Мерседесом. Гобелен - це розкішний килим обов'язково ручної роботи, який цілеспрямовано тчуть, щоб повісити на стіну, тому він односторонній. Часто він є репродукцією знаменитих картин і створюється визнаними майстрами, серед яких були, наприклад, Пабло Пікассо та Вільям Морріс. Гобелени тчуть із якісної вовни або шовку, а також вплітають у них нитки з розкішних матеріалів на кшталт золота чи срібла.

Мистецтво створення високохудожніх авторських килимів з'явилося разом із першими цивілізаціями. Зразки, створені у техніці гобеленів, було знайдено у гробницях давньоєгипетських фараонів Тутмоса IV і Тутанхамона (XIV і XV ст. до зв. е.). На жаль, лише за свідченнями письмових джерел, що збереглися, ми знаємо про майстерність вавилонських і ассирійських ткачів. Свій внесок у розвиток цього мистецтва зробили й античні умільці зі Стародавніх Греції та Риму. Зрозуміло, одним континентом високе ткацтво не обмежувалося. Витончені японські та китайські культури також можуть похвалитися чудовими гобеленами, як й індіанські цивілізації.

Навіщо використовують гобелен і якими вони бувають?

Вовняний килим "Вогненний дракон" 190 х 90 смЗ назвою «Гобелен» сталася цікава історія, схожа на випадки з шампанськими/ігристими винами та коньяком/бренді. Річ у тім, що Гобеленами були сім'я французьких барвників, які настільки розбагатіли завдяки своїй професії, що зрештою отримали у своє розпорядження цілий квартал.

Пізніше Король Генріх IV захотів скласти конкуренцію бельгійським ткачам і покликав фламандських майстрів, яких перевіз до Парижа. Французький монарх поселив їх у тому самому кварталі Гобеленів, мабуть, через суміжність їхніх професій. Генріх IV заборонив ввезення килимів з-за кордону і фактично ввів монополію для, говорячи сучасною мовою, новоствореного бренду. У результаті його ткачі досягли такого рівня майстерності, що їхні килими стали називати гобеленами, а решту – шпалерами.

Шовковий килим "Журавлі" 136 х 66 см Практично завжди гобелени купують як прикрасу інтер'єру. Вони такий же повноправний витвір мистецтва, як, наприклад, картини чи скульптури. Тому і з їхньою допомогою можна не тільки доповнити облаштування, а й продемонструвати свій гарний естетичний смак. Також з гобеленами добре виглядають інші частини інтер'єру, як наприклад, вінілові програвачі Crosley. До того ж килими набагато рідше зустрічаються в порівнянні з тими самими живописом або статуетками. Це дозволить вашому інтер'єру виглядати більш ексклюзивним.

Хоча ми не так часто зустрічаємо гобелени в нашому повсякденному житті, вони разом із людством майже з самого початку. Принаймні з того часу, як люди перейшли до осілого способу життя і почали створювати перші міста. У процесі історичного розвитку популярність килимів то зростала, то падала, але у другій половині XX століття знову з'явилася мода на них. У будь-якому випадку гобелен - це гарний та оригінальний подарунок, який ви можете купити в онлайн-магазині Fama.


Пишу статті для блогу, сценарії для оглядів відео роликів. Допомагаю користувачам у виборі хорошого подарунка. Проводжу інтерв'ю з дизайнерами, виробниками креативних подарунків і сувенірів на fama.ua

4.5