Де придбати Справжній Метеорит на Подарунок?


Де придбати Справжній Метеорит на Подарунок?

Campo Del CieloХтось колекціонує антикварні ложечки, інші полюють за рідкісними книгами. Але можна стати власником чогось абсолютно унікального і буквально неземного – фрагментів метеорита віком в кілька мільйонів років, що примандрував на землю з космосу. Мати таку річ у власності – наче отримати частинку вічності в подарунок, це справді безцінно.

Що ж таке метеорити?

Часточки астероїдів або комет, що рухаються у відкритому космосі, називають метеоритами, коли вони потрапляють в орбіту планети чи інших космічних тіл і падають на них. Коли такі об’єкти потрапляють в атмосферу Землі, через хімічні реакції та тиск, вони виглядають як розжарені кулі. А ми називаємо це явище метеоритним дощем чи зорепадом.

Звісно, залишки небесних тіл, що впали на Місяць, також будуть метеоритами, та, на жаль, астронавти обирають якісь інші заняття аніж пошуки цікавих камінців у космосі. А от на Землі трохи простіші умови для таких експедицій, хоча і успіхи не такі часті.

Згідно зі спостереженнями та знахідками, на Землю аж до сьогодні на очах у свідків впало більше 1000Sericho метеоритів, та близько 40 000 були знайдені неочікувано. З таких розрахунків, близько 500 метеоритів падають на нашу планету щороку, та не всі з них знаходяться.

Найбільший метеорит на Землі був знайдений в Намібії 1920 року – метеорит Гоба вагою близько 60 тон, що впав за гіпотезами вчених 80 тисяч років тому. Багато менших фрагментів космічних мандрівників знайдено по всьому світу, та особливо багато знахідок зроблено в пустелях та Антарктиці. Це пояснюється тим, що вік та склад більшості метеоритів спричинюють легке руйнування через кліматичний вплив. А сухий пустельний клімат – а Антарктика це також пустеля, тільки сніжна – консервує метеорити в гарному стані.

Цікаво, що чи не найпопулярніший метеорит на пострадянському просторі – Тунгуський метеорит – не залишив власне фрагментів, кратеру, та можливо навіть не був метеоритом як таким. Через потужність вибуху об’єкт було повністю зруйновано, як і величезну територію лісу на місці події.

Різноманіття космічних мандрівників

Місячний метеоритНа перший погляд будь-який метеорит буде здаватися приблизно однаковим шматком каміння з якимись домішками, відмінний лише формою. Але варто тільки придивитися (іноді дуже уважно і з допомогою мікроскопів та іншої лабораторної техніки), і можна зрозуміти, що ці космічні прибульці мають широке розмаїття і, по суті, кожен – унікальний склад. Які ж бувають метеорити?

Дуже загально метеорити поділяють на три типи – кам’яні, залізні і залізо-кам’яні. Все залежить від пропорцій вмісту заліза і його сплавів з нікелем та каміння, схожого на земні гірські породи. На Землі найбільше знайдених метеоритів є кам’яними, далій йдуть залізні, і менше інших – залізо-кам’яних.

Для найбільш допитливих розповімо, що кожен з типів ділиться на менші підвиди. Так, кам’яні метеорити поділяються на хондрити і ахондрити, залізо-кам’яні – на паласити і мезосидерити, а залізні мають підвиди залежно від формули сплаву з нікелем.

Кому потрібен метеорит?

NWAЛогічним буде запитати, а кого ж можуть цікавити такі деталі, окрім вчених? Звісно ж колекціонерів. Через те, що місця падіння метеоритів зазвичай знаходять прості люди, а лише пізніше – дослідники, і не всі екземпляри передаються в музеї, існує ринок метеоритів, де фанати космосу або ж просто поціновувачі рідкісних речей шукають поповнення своїх колекцій.

Не дивно, що найцікавіші екземпляри продаються за шалені кошти на аукціонах і об’єктом полювання планетаріїв та приватних власників. Найдорожчим був фрагмент метеориту Фукан, проданий за 1.7 мільйона євро. Така ціна пояснюється поєднанням декількох переваг:

  • Вік метеорита дорівнює близько 4.5 мільярдам років
  • Фрагмент належить до типу паласитів, яких з усіх метеоритів лише близько 1%
  • Він просто красивий. Тоді як більшість метеоритів виглядають як каміння, цей екземпляр має вкраплення зелених кристалів і виглядає дійсно космічно.

З цього прикладу ясно, що на ціну впливають вік, склад і тип метеориту, його рідкість та зовнішній вигляд. Дехто шукає у конкретних фрагментах якісь узори чи схожість на земні предмети.

В онлайн магазині елітних подарунків Fama ви можете знайти цікаві екземпляри  метеоритів в елегантному оформленні та із сертифікатом підтвердження автентичності. Метеорит на подарунок стане справді неповторним і незабутнім жестом уваги до дорогої вам людини.


Пишу статті для блогу, сценарії для оглядів відео роликів. Допомагаю користувачам у виборі хорошого подарунка. Проводжу інтерв'ю з дизайнерами, виробниками креативних подарунків і сувенірів на fama.ua

4.7