Звʼязатися з нами:
пн. - нд. з 10:00 до 20:00

Декантер для Вина: Що це Таке та Де Купити?


Декантер для Вина: Що це Таке та Де Купити?

Декантер для вина 

Декантер «Duck»Чи хотіли  б ви мати чарівний рецепт, що дозволяє перетворити недорогу пляшку вина, купленого похапцем перед приходом гостей, у напій з витонченим і цікавим смаком? Переконані, що такий секрет врятував би немало «любителів» вина від сорому перед «знавцями». Раді повідомити, що це реально – звісно, портвейн з картонного пакету не врятує нічого, але просто хороше недороге вино або ж сорти зі специфічним смаком можуть заграти новими відтінками. Все це можливо завдяки декантуванню. 

Для чого потрібні декантери и що це таке? 

Декантери для вина іноді вважають не надто потрібними аксесуарами, що більше слугують естетиці, аніж практичності і користі. Та, насправді, це якраз той важливий утилітарний предмет, який вдало реалізується в привабливих стильних дизайнах.  

«Декантування» як таке означає переливання вина з рідної пляшки в іншу посудину, з якої вже напій наливається в келихи. Цей процес має такі переваги: 

  • Вино відокремлюється від осаду. Чим старіше вино, тим більша вірогідність формування осаду в пляшці, що є цілком натуральним, але має гіркий інтенсивний смак. 

  • Декантер «Whale»Смак вина розкривається від контакту з киснем. Вино «дихає». Закорковані аромати і смаки стають яскравішими та можуть отримувати нові відтінки. Також завдяки кисню пом’якшується смак танінів в червоних винах, що спричиняють терпкість напою.  

  • Завдяки переливанню вина в нову посудину можна очистити рідину від крихт корку, якщо він розкришився при відкриванні пляшки. Для ідеального результату також використовують воронку з ситечком для фільтрації найдрібніших часточок. 

Осад майже завжди утворюється в червоних винах, старших за 5 років, і дуже рідко – в білих винах. Тому легко запам’ятати які саме вина варто декантувати, щоб позбутися осаду. Конкретніше, найбільше користі від декантера отримують червоні вина з інтенсивним букетом – мальбек, шираз, каберне совіньйон, бургундське, бордо.  

З доступом кисню до напою дещо складніше. Швидше за все, 15-30 хвилин цілком достатній час для розкриття ароматів у вині без шкоди смаковим якостям. Більше часу потребують молоді насичені вина з великою кількістю танінів. А от зі старшими (і дорожчими) винами потрібно бути обережнішими – задовге провітрювання може надміру окислити вино і зруйнувати унікальний букет, сформований багаторічною витримкою. 

Які види декантерів, що вибрати і як правильно використовувати? 

Традиційно декантери виготовлялися зі скла у формі вази або глечика із ширшою основою, вузькою шийкою та ширшим горличком. Така форма забезпечує достатній але ненадмірний доступ кисню до рідини, а також дозволяє осаду лишитися на дні або стінках посудини. Але такі класичні зразки посудин мають досить типовий скромний зовнішній вигляд.  

Сучасніші моделі декантерів можуть бути з кришталю, скла, срібла й інших матеріалів, та головне, можуть похвалитися найнеочікуванішими формами та оздобленням. Такі винні аксесуари не тільки виконують свою безпосередню практичну функцію, але й виступають самостійною окрасою столу та інтер’єру. Завдяки розвитку технологій навіть класичні скляні винні декантери виготовляють у формі, що нагадує качку, лебедя або щось абстрактне та з незмінно видовженою верхньою частиною. 

Щоб декантування мало сенс і давало приємний результат, необхідно дотримуватися простого алгоритму: 

  1. Якщо пляшка з вином зберігалася горизонтально, переконайтеся, що вона перебуватиме вертикально протягом доби перед вживанням.
  2. Відкрийте пляшку за допомогою купленого штопора
  3. Нахиліть горло пляшки до декантеру так, щоб низ пляшки був під кутом не більше 45 градусів. Таким чином потік рідини буде повільним, а можливий осад не скаламутиться.  
  4. Повільно наливайте вино у декантер, слідкуючи чи не з’являється осад. Якщо помітите осад, вирівняйте пляшку, зачекайте хвилину, та продовжуйте повільно наливати вино в декантер. 
  5. Не спустошуйте пляшку повністю, залиште близько сантиметра рідини на дні разом з осадом. 

В онлайн-магазині елітних подарунків Fama представлені декантери для вина провідних світових брендів – лідерів у виробництві цих аксесуарів. Обирайте варіант, що вам до душі, та збагатіть свій досвід споживання цього витонченого напою.  


Пишу статті для блогу, сценарії для оглядів відео роликів. Допомагаю користувачам у виборі хорошого подарунка. Проводжу інтерв'ю з дизайнерами, виробниками креативних подарунків і сувенірів на fama.ua

4.4