Антикваріат і раритет: як розбиратися у старовинних предметах?


Бабусин самовар, радянські монети, порцелянова статуетка, яка передається з покоління в покоління... Нас оточує безліч старовинних речей, часом красивих, а часом – таких, які зовсім втратили свій первісний вигляд. Не поспішайте позбуватися від них, вважаючи все старовинне – мотлохом. Адже можливо, що ви тримаєте в руках справжнє багатство і навіть не здогадуєтесь про це. Ми розповімо вам, як же розпізнати серед купи старих предметів антикварні й раритетні, і які старовинні речі цінуються найбільше.

Для початку потрібно розібратися, що ж таке раритет і антикваріат та чим вони відрізняються. Всупереч поширеної помилки, ці слова – зовсім не синоніми. Антикваріатом називають старовинні предмети, вік яких становить понад 50 років (згідно з українським законодавством), які мають певну історико-художню цінність. Раритет – це рідкісні речі, виготовлені в обмеженому тиражі. Це може бути і сучасний предмет. На жаль, не всі старовинні речі є антикваріатом і раритетом, і не всі становлять хоча б якусь цінність.

Як розпізнати антикварні речі?

Найчастіше до антикваріату належать книги, картини, меблі, посуд. Ось основні критерії, за якими річ може бути віднесена до категорії антикваріату:
• вік;
• рідкість;
• складність у відтворенні (підробці);
• зв'язок з певними історичними подіями, особистостями або епохою;
• художня або культурна цінність;
• матеріальна цінність (зроблені зі срібла чи золота, інкрустовані дорогоцінним камінням).

Якщо ви виявили старовинну річ, у першу чергу спробуйте визначити її вік. Для кожної категорії речей працюють свої правила: наприклад, при оцінці меблів зверніть увагу на матеріал. Якщо предмет виготовлений з фанери, то, швидше за все, не має великої цінності. Якщо ж мова йде про посуд, статуетки або столові прибори, вивчіть клеймо, надруковане на них. На вартість предмета також впливає його стан. Але якщо річ дійсно унікальна, то навіть у не найкращому стані вона все одно буде високо цінуватися.

Якщо ж виявилося, що ваша річ не має ніякої цінності, не засмучуйтесь. Пам'ятайте, що головна властивість старовинних речей – це те, що з роками вони стають лише цінніше. Саме тому колекціонування антикваріату – одне з найбільш популярних хобі.

Чи варто колекціонувати антикваріат?

Колекціонування предметів старовини завжди вважалося одним з надійних способів збільшення капіталу. Не варто збирати все підряд – набагато ефективніше зосередитися лише на одній категорії предметів.

На вартість антикварних речей впливає безліч факторів: економічні тенденції, кон'юнктура та навіть мода. Наприклад, в Україні останнім користуються популярністю старовинні ікони, українська вишивка і кераміка. Не зважаючи на те, що деякі з подібних речей зараз коштують дешево, в майбутньому вони можуть значно вирости в ціні. Саме за такими тенденціями і стежать справжні колекціонери, намагаючись встигнути купити старовинні книги та речі, на які в майбутньому сформується великий попит. Ще одна з категорій перспективних речей – атрибути Радянського союзу, якого вже не існує. Але з цими предметами слід бути уважними, оскільки більшість з них виготовлялися масово, а отже, не є чимось унікальним і ніколи не будуть високо цінуватися.

Якщо ви новачок у колекціонуванні і боїтеся помилитися, краще виберіть категорію, яка виявилася непідвладною моді та змінам кон'юнктури. Одна з таких категорій – живопис. Колекціонування старовинних предметів творчості завжди було прерогативою «вищих світу цього», і не випадково – адже це хобі одне з найбільш дорогих. Також завжди в ходу фарфор, ювелірні вироби, монети, а також книги.

Якщо ви цікавитеся подібними предметами, радимо зазирнути у каталог антикварних речей на Fama. Тут ви можете знайти раритетні книги, посуд, елементи декору, прикраси, картини та багато інших речей на будь-який смак і для будь-якої колекції.

4.5