9 дивовижних фактів про бренд Faber-Castell


1. Довга історія. Каспер Фабер заснував Faber-Castell в далекому 1761 року (для порівняння - США здобули незалежність тільки за 15 років). Він був виробником меблів, який на дозвіллі виготовляв олівці. За деякий час він зміг зібрати капітал і започаткувати компанію, в якій зараз 8000 співробітників з 15 фабрик виробляють понад 2,5 мільярди олівців на рік для 120 країн. Каспер Фабер почав свою справу в німецькому селі Штайн, в якому і досі знаходиться головний офіс компанії, а Faber-Castell стали настільки важливі для місцевих жителів, що в честь 200-річчя бренду був оголошений вихідний у школах села, яке на той час перетворилося в невелике, але затишне містечко.

2. Сімейна спадкоємність. Незважаючи на розмах величезної міжнародної корпорації, Faber-Castell залишаються сімейним підприємством. І справа не тільки в тому, що серед основних клієнтів бренду - школярі та їх батьки. Протягом всієї історії бренду їм володіли виключно нащадки Каспера Фабера і члени їх сімей. І починаючи з нього, на даний момент компанією управляє десятий представник сім'ї, Марі фон Фабер-Кастелл.

3. Графські добавки. У уважних і допитливих може виникнути питання: якщо у владі Faber-Castell весь час перебували тільки члени сім'ї Фабер, звідки в назві з'явилося незрозуміле «Кастелл»? Друга половина сучасної назви кампанії з'явилася завдяки дочці праправнука Каспера Фабера, Вільгельма, яка вийшла заміж за графа Александера фон Кастелла. Він увійшов до ради директорів компанії і, крім модернізації назви бренду, подарував також лицарів з фамільного герба і зелений колір із прапора свого полку для емблеми Faber-Castell.
А назва компанії набула сучасного вигляду через те, що Вільгельм наполіг, щоб його дочка при одруженні зберегла своє брендоване прізвище. Її нареченому, графу, теж було не з руки міняти свою, тому вони так і стали Фабер-Кастелл, а потім їх нове прізвище стало назвою для їхньої компанії. Доречі, саме при Александерові з'явилися знамениті «Polychromos», перші в історії різнокольорові олівці для художників. Їхніх нащадків ви можете придбати у нас.

Олівці на подарунок

4. Рекорди-рекорди-рекорди. Біля фабрики Faber-Castell, розташованої в Малайзії, знаходиться найбільший олівець висотою в 19,75 м і діаметром 80 см. Звісно, цей рекорд зафіксований в книзі рекордів Гіннеса.

5. Лотар фон Фабер. Просто Лотар фон Фабер. Ця людина, правнук засновника Faber-Castell, настільки легендарна і епічна, що заслуговує окремого пункту. Задовго до Тоні Старка він був генієм і філантропом. Мільярдером і плейбоєм не став, але вивів Faber-Castell відразу на кілька рівнів вгору. Він:
•    був за капіталізм з людським обличчям: будував заводи з хорошим доступом для світла і повітря, організовував системи страхування та пенсій для своїх робітників, що було рідкістю в той час, а також банки заощаджень, «клуб споживачів», де вони могли б купити їжу за прийнятними цінами, багатоквартирні будинки і бібліотеку;
•    активно вкладався в майбутні покоління: відкрив і підтримував дитячий садок в Штайні, спонсорував школи та інші освітні установи;
•    був страшним новатором: придумав шестигранну форму олівців, щоб вони не скочувалися з горизонтальних поверхонь, побудував завод, який займався графітними дошками, щоб диверсифікувати ризики, при ньому Faber-Castell стали одним з основних постачальників логарифмічних лінійок;
•    став пером завдяки королю Баварії і його придворним радником і носієм ордена Почесного легіону завдяки імператору Франції;
•    вніс свою лепту в розвиток закону захисту прав власника, коли на правах придворного радника виніс відповідну петицію на розгляд для захисту своєї продукції від численних низькоякісних підробок;
•    не шкодував грошей на поліпшення якості товару: графіт для олівців поставлялися з Сибіру, а деревина для корпусу - з Флориди;
•    задовго до Стіва Джобса зрозумів, що презентація продукції не менш важлива, ніж її якість: Лотар першим став брендувати олівці фірмовим «A.W. Faber » і не шкодував грошей для прикраси вітрин своїх магазинів і презентаційних столів.

6. Преміум-бренду - преміум-олівці. Не дивно, що найдорожчий олівець в історії людства належить авторству Faber-Castell. Ним став Graf von Faber-Castell Perfect Pencil з корпусом з 240-річного оливкового дерева, ковпачком і наконечником з ластиком з білого золота в 18 карат. Всього їх було зроблено 99 штук, кожен за ціною 12 800 доларів, і всі вони вже розкуплені. Втім, ви можете придбати на нашому сайті набір цих же олівців без таких наворотів, але такої ж якості.

7. Такий невипадковий SV. Знаменитий німецький модельєр Карл Лагерфельд створив дизайн цього боксу, в який вміщується просто незліченна кількість олівців Faber-Castell. І на кожному з них стоїть позначка «SV» Вона означає, що ці олівці під час свого виробництва пройшли через запатентований SV-процес. Він полягає в тому, що пази для грифеля попередньо змащуються спеціальної синтетичною смолою. Завдяки цьому стрижень олівця стає незруйновним, як супермен, і одночасно краще точиться.

8. Еко-і дитино-френдлі. У Faber-Castell підходять відповідально не тільки до своїх клієнтів і працівників, а й до самої матінки-природи. У компанії є у володінні більше 10 тисяч гектарів лісу, деревина з якого йде на виробництво олівців. І по мірі вирубки працівники відразу ж заповнюють втрати посадкою саджанців. При цьому 1/3 лісу не чіпають зовсім, щоб захистити баланс місцевої флори і фауни.
З не меншою еко-чутливістю Faber-Castell відноситься і до матеріалів, з яких складається їхня продукція. Всі олівці, в тому числі лаки і фарби, абсолютно нешкідливі для здоров'я людей, тому ви можете зі спокійною душею дивитися, як ваші діти гризуть олівці Faber-Castell!

9. Американська першість. Так вийшло, що Faber-Castell стали найстарішою в США компанією. Бренд давно поширив свій вплив на Північну Америку, ще при Лотарі відзначившись в реєстрі компаній США під номером 5. А так як попередні 4 бренди згодом зникли, то першість найстарішої (принаймні технічно) в Західній Півкулі компанії перейшло до Faber-Castell.

Якщо ці 9 цікавих фактів звернули вашу увагу на продукцію Faber-Castell, то ласкаво просимо на наш сайт. У нас ви точно зможете розвернутися при виборі того чи іншого набору олівців або ручок від Faber-Castell.


Пишу статті для блогу, сценарії для оглядів відео роликів. Допомагаю користувачам у виборі хорошого подарунка. Проводжу інтерв'ю з дизайнерами, виробниками креативних подарунків і сувенірів на fama.ua

0.0