Зеновій Флінта - краса повсякденності


Як правило, вираз «велике мистецтво» у нас асоціюється з живописом, монументальною архітектурою, літературою, кіно або театром. Але цей митець довів, що об'єктом високої художньої цінності може бути навіть звичайна тарілка. Вся справа в майстерності і творчому натхненні людини, яка  перетворює предмети домашнього побуту в шедеври, за які борються колекціонери і вважають за честь виставляти у себе в музеї.

Зеновій Петрович Флінта народився в 1945 році в селі Токи на Тернопільщині. Там же закінчив школу і переїхав до Львова за художньою освітою. К 1965 року Зеновій Петрович з нею закінчив і встав зі студентської лави за викладацьку кафедру. Зробив він це в тому ж Львівському училищі прикладного та декоративного мистецтва, в якому навчався. До слова, одним з вчителів Зеновія Флінти був знаменитий український художник Роман Сельський - дуже важлива фігура для української школи живопису. Згодом ім'я художника стало настільки відомим, що його стали пускати на місцеві бієнале в Італії та Франції. На жаль, важка хвороба забрала видатного митця завчасно. І в 1988 році його поховали на знаменитому Личаківському кладовищі разом з іншими великими українцями.

Роботи Зіновія Флінта на подарунок

Зеновій Флінта прославився в двох іпостасях: як художник і як кераміст. Ці дві творчі області великого українця вимагають рівноцінної уваги. Почнемо з картин. Флінта прославився як великий експериментатор, який не боявся відходити від канонів мейнстримного тоді соцреалізму. Але він робив це так тонко і витончено, що його не тільки пускали за кордон на виставки, а й виставляли в Москві. Для стилю художника Зеновія Флінти характерними є тонке використання різного поєднання кольорів, одночасна стриманість і виразність його картин. Він надихався відкритими просторами, природою, особливо полями, як на цій картині «Соняшники» 1970 року, а також лісовими пейзажами. Але в фокус уваги художника потрапляли також і повсякденне життя людини (картина «Спека» 1978 року) та її зіткнення з природою (Картина «Рибальські мережі», 1976 рік).

Чи не більше ніж картини примітні роботи Флінта-кераміста. У них також відчувається своєрідний, ні на що не схожий стиль митця. Незвичайні кольорові рішення, об'ємність і виразність роблять звичайний посуд справжніми витворами мистецтва. Як і у випадку з картинами, героями керамічних робіт Зеновія Флінти стали людина та природа. Ці декоративні тарілки відображають бачення художником підводного світу і його мешканців. А ця робота, «Древо життя» 1969 року, презентує майстерну вправність Зеновія Петровича з кольором і об'ємом. Завершимо наш невеличкий огляд керамічних шедеврів Флінти, що є у нашому інтернет-магазині Fama, його поглядом на чоловіка і жінку.
 
Своєю творчістю Зеновій Петрович Флінта створив собі ім'я, а його роботи виставляються по всьому світу в музеях і приватних колекціях. Завдяки художному самовдосконаленню та увазі до навколишнього світу художника його роботи приковують до себе погляди і зачіпають серця цінителів мистецтва і зараз. Тому можна з упевненістю стверджувати, що картини і кераміка Зеновія Флінти будуть свідчити про ваш добрий смак, чи купите ви їх для себе або в якості елітного подарунка другові.


Пишу статті для блогу, сценарії для оглядів відео роликів. Допомагаю користувачам у виборі хорошого подарунка. Проводжу інтерв'ю з дизайнерами, виробниками креативних подарунків і сувенірів на fama.ua

0.0