Чому старовинні книги будуть завжди в тренді?


Як тільки людство навчилося писати, незабаром не залишилося матеріалу, на якому б воно не практикувало свої новоздобуті навички. В якості звичного нам паперу люди використовували і кору дерева, і листи металу, і шкіру тварин та інші речи. Але все-таки докнижним мейнстрімом стали таблички, сувої і рукописи (кодекси).
Таблички, особливо глиняні, швидше за все є переможцями неофіційного заліку в категорії «найдавніший аналог книги». Людство взагалі дуже швидко усвідомило, як використовувати глину в своїх цілях, в тому числі і для письма. А якщо списану глиняну табличку обпалити, то взагалі вийде послання на століття. Наші сучасні знання про такі легендарні цивілізації минулого, як, наприклад, Шумер і Ассирія, базуються на тисячах збережених до нашого часу глиняних табличках, вкритих письменами жителів цих країн.
Завдяки єгиптянам і фінікійцям набули широкого поширення легендарні сувої, зроблені з не менш легендарного папірусу. Таку популярність вони отримали через свою компактність і дешевизну. Папірус сам по собі був відносно недорогим, а рабська праця людей, зайнятих в цьому виробництві ... ну, ви самі розумієте.
Поступово сувої замінялися кодексами. Вони представляли собою скріплені між собою пергаментні листи. Спочатку тільки юристи користувалися кодексами, так як їх структура дозволяла залишати закладки та легко знаходити потрібні місця в тексті. Остаточну перемогу кодекси здобули з поширенням християнства. Християн привернуло в кодексах те ж, що і юристів, плюс в цьому був й ідеологічний підтекст: всі язичницькі тексти ж були на сувоях. А після винаходу друкарства книги придбали звичний нам вид.

Старовинні книги на подарунок

Можна виділити кілька найпоширеніших типів раритетних книг:
• рукописні, створені в основному старообрядцями, так як вони рідко мали доступ до друкарень через їх статус вигнанців;
• друковані церковні;
• друковані світські, які мають найбільшу цінність для колекціонерів, особливо якщо супроводжуються ілюстраціями;
• іноземні.
На нашому сайті найчастіше зустрічаються книги третього типу, але є також і старовинні видання Біблій та інших християнських книг.
Отже, чому ж старовинні книги в будь-якому випадку будуть хорошим способом вкладення грошей? Найголовніше - це те, що раритетна книга залишається книгою, яку цікаво читати і дізнаватися щось нове. До того ж, раніше книга вважалася предметом розкоші, і це відбивалося на всьому: від пишного оформлення обкладинки до шикарних ілюстрацій, які в той час були окремою формою мистецтва.
Наступний важливий фактор позачасової цінності старовинних книг - це їх історична значимість. І як ви розумієте, вона з часом буде тільки зростати. Наприклад, у нас є перше видання російською мовою знаменитого «Государя» Макіавеллі 1869 року; «Дослідження про багатство народів» Адама Сміта 1895 року видання, людини, яка свого часу перевернула розуміння економічних процесів; знаменитий «Подарунок молодим господиням» Олени Молоховець, який стояв у кожній домівці, і багато інших не менш відомих книг.
Всі книги на нашому сайті перевірені і сертифіковані фахівцями, що виключає можливість підробки. Кожне з раритетних видань, представлених в нашому магазині, має більш ніж 100 років своєї історії, тому володіння такою книгою - це дотик до нашого з вами минулого.


Пишу статті для блогу, сценарії для оглядів відео роликів. Допомагаю користувачам у виборі хорошого подарунка. Проводжу інтерв'ю з дизайнерами, виробниками креативних подарунків і сувенірів на fama.ua

4.9