Мистецтво дарувати. Як правильно вручати дорогі подарунки?


Дорогий подарунок – це завжди делікатна тема. Хтось уникає таких подарунків, хтось вважає, що їх потрібно дарувати лише в особливих випадках, а хтось і зовсім вважає їх універсальним рішенням в будь-якій ситуації. Ми вирішили розібратися, кому, як і за яких обставин можна вручати дорогі подарунки.

Елітні подарунки

Відразу відзначимо, що дорогі подарунки не варто дарувати всім підряд, навіть якщо кошти дозволяють вам це робити. За яких же обставин доречно дарувати такі подарунки?

 1) Сміливо даруйте дорогі подарунки близьким і рідним, а також тим, хто оточує вас кожен день: колегам, друзям.
 2) Підбирайте цінний подарунок для знакових подій, наприклад, ювілею або весілля.
 3) Дорогий подарунок доречний, якщо ви хочете підкреслити урочистість випадку або ваше ставлення до людини.

 Не варто забувати про почуття такту. Не даруйте занадто дорогі подарунки, якщо знаєте, що цим поставите людину в незручне становище. Також зверніть увагу, що, одного разу вручивши дорогий подарунок, ви таким чином задали планку. Якщо наступного році на аналогічне свято ви подаруєте дешевший подарунок, це можуть розцінити як зневагу або ознаку того, що у вас погано йдуть справи.

Пам'ятайте, що підібрати ідеальний подарунок – це тільки половина справи. Важливо також гідно вручити його. Особливу увагу необхідно приділити упаковці подарунка, адже це перше, що побачить винуватець торжества. Невдала упаковка або ж повна її відсутність можуть звести нанівець всі зусилля по підбору подарунка. Крім того, не забудьте зняти цінник з подарунка і викинути чек. Винятком може бути хіба що побутова техніка, на яку поширюється гарантія.

 Не варто під час вручення подарунка розповідати, як дорого він вам обійшовся або скільки часу ви витратили на його пошуки, навіть якщо ви дійсно довго і ретельно його вибирали. Після такої тиради вас, безсумнівно, вважатимуть невихованим і самозакоханим. І в жодному разі не називайте ціну подарунка, навіть якщо вас дуже про це просять.

Не поспішайте дарувати презент в коридорі. Вручення подарунка не повинно бути недбалим. Ви ж не хочете перекреслити всі ваші старання неохайним «Тримай, це тобі»? На знак поваги та особливої уваги подарунок вручають, тримаючи двома руками, з легким поклоном, за винятком дрібних предметів, які можна тримати однією рукою. Обов'язково супроводьте свій подарунок привітанням і теплими побажаннями. Варто також сказати кілька слів про те, чому ви вибрали саме цей подарунок і чому він, на вашу думку, підходить адресату.

У бізнес-середовищі надмірно дорогий подарунок може бути недоречним і розцінений як хабар або ж примус до чогось. Такий подарунок найкраще вручати тет-а-тет, щоб не бентежити одержувача і не давати зайвих приводів для заздрощів колегам або знайомим. Якщо ви передаєте подарунок для партнера по бізнесу через своїх співробітників або кур'єра, подбайте про те, щоб подарунок не був безликим: напишіть вітальні слова від руки і супроводьте подарунок особистим дзвінком.

І головне: не забувайте, що подарунок, піднесений з посмішкою, стає вдвічі ціннішим. Не упускайте можливість порадувати свого адресата двічі: коли будете вручати йому подарунок і коли він розгорне його. Адже позитивні емоції – це головне призначення подарунка.

4.9