СУЧАСНЕ МИСТЕЦТВО: НОВЕ І ЦІКАВЕ


    XXI століття принесло суспільству нові можливості та перспективи. Ми живемо в епоху, коли в тренді «стильна функціональність», яка міцно закріпилася  в найрізноманітніших сферах життя. Вражає той ефект, який викликав цей тренд у сфері живопису, адже це невід'ємна частина повсякденності, з якою пов'язані позитивні емоції, естетичне пізнання світу і особлива культура сприйняття прекрасного. До того ж, кожен художник бачить світ по-своєму, зображує його у своїй особливій манері, передає ті емоції, які відчуває сам. Тому, сучасне мистецтво розвивається безліччю нових напрямків, технік та імен.

Картини на подарунок

    Художники чітко відчувають той емоційний фон, який мистецтво формує у свідомості людини, роблячи своїми роботами живопис дуже змістовним. Найчастіше використовується популярна, ефектна і естетична техніка написання картин - масло.

    Творчий доробок  сучасних майстрів можна описати двома напрямками:
    - Концептуальним мистецтвом. Такі картини позбавлені відкритої емоційності і надмірної деталізації. Вони орієнтовані на підсвідомість людини, його власне «сприйняття» роботи, залишає можливість поміркувати і наповнити зображення важливими для конкретного індивіда почуттями і якостями;
    - Арт-напрямками: поп-живописом, мінімалізмом і фотореалізмом.
    Різноплановість цих напрямків створили етнічні та соціальні групи, нові технічні можливості і техніки, змінені сфери використання і стилі. Це політ фантазії, неймовірні ідеї, які ожили на полотні завдяки таланту майстра.
Поп-мистецтво повернуло до життя реалізм, привнесло в абстрактний живопис ковток свіжого повітря, експресію і харизму. Саме прості кольори і лінії мінімалізму виражають  лаконічність та узагальнення. У цих роботах немає надмірностей. Вони оголюють нерв, підкреслюють найважливіші деталі, фокусують увагу на головному.

    Особливою популярністю сьогодні користуються картини в стилі фотореалізму. Вони зовні виглядають як справжні фотографії, так як в цьому стилі можна творити виключно із застосуванням сучасних технічних нововведень. Це сприяє зростанню особистості, творчого таланту майстра, а також стимулює розвиток живопису, та його відповідність запитам сучасного суспільства.

Як вибрати картину?

    Зовсім недавно відбулося наукове дослідження, за результатами якого було встановлено, як різні жанри картин впливають на психологічний стан людини і її подальшу поведінку. Кожна використана картина була написана в своєму особливому жанрі.

    Результати приємно здивували цінителів сенсу і змістовності. Встановлено, що природа, зображена на картинах, викликає найпозитивніші емоції. Такі ж почуття викликає зображення погоди: сонячні епізоди або штиль викликають радість і надихають на творчі пошуки себе. Відповідно шторм, буря, дощова, похмура погода викликають в людини почуття приземленості, втоми, апатичності. Також не варто вибирати для дому картини із зображенням полководців, сцен битв або уражених тварин - ці епізоди провокують у психологічному стані людини агресивність і напруженість. Але саме такі картини будуть мати адекватне вираження в інтер'єрі офісу або кабінету начальника, демонструючи статус і впливовість. Найширший спектр позитивних емоцій вчені знайшли в абстрактного живописі, картинах написаних олією в теплих тонах і відтінках.

    Тому не варто сприймати живопис як консервативну, закостенілу і неактивну сферу творчості. Сучасні художники наповнили її функціональністю і змістовністю. Все що потрібно для естетичної калокогатіі - визначитися із бажаним змістом зображених сцен, епізодів, образів.

4.2