Обмін подарунками – одна з найдавніших традицій


Традиція дарувати подарунки існувала ще в первісному суспільстві. Стародавні люди поклонялися язичницьким богам і робили ритуальні підношення з квітів, плодів або тварин. Таким чином вони намагалися задобрити вищі сили, щоб ті принесли удачу в риболовлі чи полюванні, відвели негоду і захистили від повені або урагану.

Одне з перших свят, відомості про яке збереглися, – Сатурналії, грудневе свято в честь давньоіталійського бога землеробства Сатурна. У цей час завершувались землеробські роботи, і суспільне життя зупинялося: школярі звільнялися від навчання, а раби – від праці. У зв'язку з закінченням жнив всі прагнули відпочинку та веселощів. У цей день древні римляни обмінювалися подарунками – восковими свічками і фігурками з тіста. Пізніше Сатурналії були приурочені до святкувань Нового року та Різдва.

Подарунки для рідних та друзів

Ще одне стародавнє свято, що відзначається протягом вже понад п'яти тисяч років, – Навруз. Народи Середньої Азії святкують його 21 березня, в день весняного рівнодення. Навруз перекладається з фарсі як «новий день». Свято символізує оновлення людини і природи, а також зародження всього нового. У тиждень перед Наврузом поминають предків і роблять їм підношення, а у святковий день люди співають пісні, танцюють і дарують один одному подарунки.

Одне з основних слов'янських свят – Народження Сонця або Коляда. У язичницькій міфології Коляда був втіленням зміни річного циклу і перемоги добра над злими духами.  21 грудня, святкувалося зимове сонцестояння, найкоротший день у році. Слов'яни палили багаття, танцювали навколо нього і співали пісні-колядки з побажанням благополуччя. Люди обмінювалися короваями і пирогами. Після прийняття християнства звичаї Коляди збереглися під час святкування Святвечора.

Сьогодні стародавня традиція дарувати подарунки перетворилася на справжнє мистецтво. Дізнатися про інтереси іменинника, підібрати подарунок з урахуванням всіх побажань, вибрати найкращу упаковку і вручити подарунок відповідно до етикету – тільки так можна підібрати ідеальне рішення, яке принесе відмінний настрій у святковий день.

4.2