Колекціонування монет: хобі королів, доступне кожному


Колекціонування монет є одним з найдавніших занять. Збирати монети почали ще до нашої ери. Першим відомим колекціонером монет вважається римський імператор Октавіан Август. Пік популярності нумізматики припав на епоху Відродження, а саме на XIV століття. Дозволити собі таке хобі могли лише заможні представники аристократії. Серед колекціонерів того часу були французькі королі Генріх IV і Людовик XIV, імператори Священної Римської імперії Максиміліан I і Фердинанд I, папа римський Боніфацій VIII. Саме тому колекціонування монет прозвали «хобі королів». Монарх, який не мав власної колекції, вважався у ті часи безнадійно відсталим від моди.

Сьогодні нумізматика, як і раніше, зберігає свою популярність. Це не лише захоплююче хобі, а й вигідне капіталовкладення. Особливо цінуються монети з дорогоцінних металів, таких як золото, срібло і платина.

Всупереч поширеній думці, вік монети не завжди є визначальним для її вартості. Нумізматів цікавлять в першу чергу рідкісні екземпляри, які карбувалися маленькими накладами. Через це більшість радянських монет не становлять особливої ​​цінності, оскільки таких монет у колекціонерів більш ніж достатньо. Цінними є монети з дефектами: зміщеним або перевернутим малюнком, неправильної товщини, з двома аверсами або реверсами. Вартість рідкісних монет досягає десятків і сотень тисяч гривень.

Інтерес для колекціонерів становлять і монети, що не потрапили в ужиток. Таким екземпляром є, наприклад, монета в 15 копійок, яку Національний банк України планував запустити в оборот. Були викарбувані кілька екземплярів, однак пізніше від цього номіналу відмовилися. Тепер ця монета вважається раритетом і високо цінується.

У нашому бутику є кілька цікавих монет, які потішать не лише колекціонерів.

 

Серія «Знаки Зодіаку»

Серія монет, викарбувана Монетним двором Польщі, присвячена знакам Зодіаку. Срібні монети прикрашені символічним зображенням зодіакальних тварин і позолоченими елементами. Особливістю виробу є прозора капсула, вмонтована в монету, яка також містить мініатюрне зображення знаку. Такі монети стануть відмінним подарунком на день народження або хрестини для людини, яка народилася під відповідним знаком.

 

Монети на удачу

 

Монети цієї серії, також викарбуваної Монетним двором Польщі, покликані приносити успіх своєму власникові. На монеті «Клевер» зображений трилисник, що здавна вважається супутником удачі. До цієї рослини з давніх часів ставляться з особливою повагою і азартом.

 

У монеті «Талісмани щастя» втілилися чотири символи удачі: сонечко, конюшина, підкова та слоненя з піднятим догори хоботом. Монета оформлена у витончений футляр і обкладинку з символами благополуччя. Окрасою виробу є чотири прозорі капсули зі срібними символами, вкритими 24-каратним золотом.

Ще одна монета прикрашена мініатюрами у вигляді кінських підков – відомих символів успіху – розташованих на позолоченому тлі стилізованих листків конюшини. Аналогічні срібні підкови інкрустовані в прозорі капсули на обох сторонах виробу. На аверсі зображено профіль британської королеви Єлизавети II.

 

Чудовий дизайн і бездоганна якість карбування цих монет роблять їх хорошим подарунком на будь-яке свято і яскравим доповненням колекції. З такими талісманами удача неодмінно буде супроводжувати власника.

 

Символи 2017 року

На цих монетах зображена одна з дванадцяти тварин китайського календаря, покровитель 2017 року – Півень. Набір монет «Рік Півня» викарбуваний Монетним двором Австралії обмеженим накладом. Монети цієї серії користуються популярністю у пристрасних нумізматів завдяки їх високій якості, унікальному дизайну і рідкості.

 

Подарункова монета «Золота курочка удачі» викарбувана Монетним двором Польщі. Джерелом для її натхнення став один із перших шедеврів ювеліра Карла Фаберже: знамените яйце з сюрпризом, створене на замовлення царя Олександра ІІІ. Родзинкою цієї монети є прозора капсула, в якій знаходяться два срібних яєчка, вкриті 24К золотом.

Такий подарунок обов'язково принесе своєму власникові успіх і благополуччя в нинішньому році.

0.0