Іменини: історія і значення свята


Важко уявити, але в минулому день народження був аж ніяк не найголовнішим святом для людини. Набагато важливішими були іменини – день, в який церква відзначала пам'ять однойменного святого. Це свято має довгу історію: перші згадки про нього датовані XVII століттям. За традицією, дитину хрестили на восьмий день і підбирали їй ім'я за церковним календарем. Якщо ж цього дня не відзначали іменини святого або ж ім'я було неблагозвучним, малюкові обирали ім'я святого одного з наступних днів. До вибору імені підходили дуже обережно, тому що вважалося, що воно керує долею.

У давнину напередодні іменин пекли пироги, короваї та варили пиво, а в святковий день ходили на молебень, ставили свічки і влаштовували вечерю для рідних і друзів. У 20-30 роки ХХ століття святкування іменин опинилося під забороною і піддавалося гонінню. Однак це не викорінило старовинну традицію: незважаючи на те, що імена в основному обираються на основі власних смаків, іменини досі користуються популярністю.

Подарунок на іменини

Одним из наиболее знаменитых праздников является Татьянин день, который отмечается 25 января. Он получил название в честь святой Татьяны, христианской мученицы. Эти именины известны еще и потому, что совпадают с Днем студента. Именно в этот день российская императрица Елизавета I подписала указ об открытии Московского университета. Святая Татьяна была объявлена покровительницей студенчества.

13 грудня відзначається день пам'яті Андрія Первозваного. Він першим з апостолів пішов за Христом, дізнавшись про нього. Цей день є початком зимового святкового циклу.

Ще одне важливе свято грудня – іменини Миколи Чудотворця, одного з найбільш шанованих християнських святих, які відзначаються 19 грудня. Своє прізвисько святий Миколай отримав через численні чудеса, які відбулися завдяки його молитвам. Зимовий період багатий на іменини: в цей період приймають поздоровлення Катерина (7.12), Варвара (17.12), Анна (22.12) і Василь (14.01).

Іменини Олексія, які випадають на 30 березня, символізують закінчення холодів і довгоочікуваний прихід весни. Цей день отримав назву «Теплого Олекси». За легендою, Олексій народився в багатій родині, але в юності залишив своїх батьків і наречену, присвятивши себе служінню Богу. Він прожив життя відлюдником, молячись і харчуючись лише хлібом і водою, а мощі святого після його смерті принесли чимало зцілень. За погодою цього дня в старовину намагалися передбачити майбутній урожай.

Американський письменник Дейл Карнегі неодноразово наголошував, що ім'я людини – найсолодший і найважливіший для неї звук на будь-якій мові. Не втрачайте можливість зробити комусь приємне і привітати його з іменинами.

4.7