Диявол у деталях: запонки та їх види


Добре посаджений костюм, ідеально підібрана сорочка та дорогі туфлі ‒ цього достатньо, щоб виглядати гідно на заході. Але якщо ви хочете мати по-справжньому бездоганний вигяд, вам не обійтися без аксесуарів. Хороший смак чоловіка та його харизму якомога краще підкреслить вміння носити запонки.

Навіщо потрібні запонки? Спочатку цей аксесуар використовувався для того, щоб скріплювати манжети сорочки. До їх появи для цієї мети використовувалися стрічки та шнурки. Сьогодні ж цей аксесуар ‒ невід'ємна частина чоловічого образу, як, наприклад, наручний годинник.

Основні види запонок

Є безліч видів запонок. Їх розрізняють за симетрією, механізмом кріплення, стилем, матеріалом виконання. За першим параметром розрізняють симетричні (коли обидві половинки аксесуара однакові) та асиметричні (коли одна сторона є лицьовою, а друга ‒ застібкою). Симетричні запонки зустрічаються нечасто і коштують набагато дорожче інших, однак вони прикрашають обидві сторони манжети.

Розрізняють чотири основних кріплення:
• ланцюжок;
• застібка;
• стрижень, що обертається;
• жорсткі зчіпки.

Найпопулярнішими є запонки зі стрижнем, що обертається, ‒ так звані англійські запонки. Запонки на ланцюжку є найбільш традиційними, оскільки цей варіант використовувався чоловіками ще кілька століть тому. Такий аксесуар відмінно підходить для найбільш офіційного дрес-коду ‒ black tie ‒ і буде чудово поєднуватися зі смокінгом.

Запонки на подарунок

За стилем і концепцією розрізняють:

• класичні запонки: їх відрізняє строга форма, стримані кольори і благородні матеріали. Яскравий приклад ‒ запонки «Yellow steel» з діамантами від Louis Erard або «Diamant Stone» від S.T. Dupont.
• тематичні запонки ‒ тобто, пов'язані з певною професією або хобі. Наприклад, запонки «Anchors» або «Football balls» з рожевого золота від Clan de Vega.
• цікаві запонки, наприклад, у вигляді черепків або пінгвінів;
• функціональні запонки ‒ аксесуари у вигляді годинника, компасу або інших діючих предметів. Якщо ви любите багатофункціональні предмети, зверніть увагу на вироби TF Est. 1968, наприклад, запонки «Watch».

За матеріалом виділяють запонки з дорогоцінних металів (такі аксесуари є ювелірними виробами), з інших металів і напівкоштовних каменів, тканинні (недорогий варіант на кожен день) і дерев'яні (дуже екстравагантний варіант).

Які запонки зараз в моді?

Незважаючи на те, що зараз є величезний вибір манжет з ґудзиками і запонки вже не є обов'язковими, вони не виходять з моди. Класичні моделі завжди актуальні і доречні в діловому і стриманому образі. Якщо ж ви хочете внести деяку родзинку у свій наряд, оберіть цікавіша запонки, які зможуть більше розповісти про вас і підкреслити вашу харизму. Зараз у моді мінімалістичні моделі та геометричні форми: наприклад, квадратні або овальні запонки. Також зараз актуальні моделі з асиметричними запонками, в яких вироби для обох манжет відрізняються один від одного, створюючи єдину композицію.

Як підібрати запонки?

Обираючи запонки, потрібно відштовхуватися від кольору костюма та сорочки, малюнка і забарвлення краватки, а також інших аксесуарів, які супроводжують образ. Так, якщо ви носите золотий годинник або позолочені ґудзики на костюмі, то краще обирати запонки саме з золота.

Найбільш безпрограшним поєднанням з білою сорочкою є запонки з металевим блиском. Також вдало виглядатимуть чорні запонки, наприклад, прикрашені чорним агатом. Це створить контраст і підкреслить строгість наряду. Якщо ж ваша сорочка іншого кольору (наприклад, блакитна або рожева), то вибирайте аксесуари в тон, з невеликим блиском або перламутром. Якщо на сорочці є клітина, то запонки можна підбирати до тону смужок, підкреслюючи колірну гамму образу. Також ознакою гарного смаку є підбір запонок до кольору краватки.

Підібрати запонки для будь-якого способу або заходи ви можете в нашому бутіку Fama. У нас в каталозі представлені запонки, різні за формою, стилем, кольором, матеріалами та кріпленням, а також вироби від відомих брендів, зокрема, Breguet, TF Est. 1968 S.T. Dupont та багато інших.

4.2