Колекційні та Ювілейні Монети на Подарунок: Де придбати?


Колекційні та Ювілейні Монети на Подарунок: Де придбати?

Колекційні монети

Срібна монета "Баффало"Сьогодні ми здебільшого дратуємося через металеві гроші, що відтягують кишеню, роблять непідйомним гаманець та ще й уповільнюють розрахунок. Звісно, ми при цьому не надто задумуємось який довгий шлях пройшли монети від винайдення перших грошей. Ще рідше ми думаємо про існування монет, цінність яких в тисячі разів перевищує їх номінал. 

Тим не менш, і монети, і традиція їхнього колекціонування мають дуже давню історію. Тож якщо ви шукаєте нове хобі або з дитинства вишукували металеві гроші з цікавим оформленням, ця стаття саме для вас. Також ви дізнаєтесь, чому монета може стати найкращим презентом, ніж книга у подарунок.

Від старовинних монет до сучасності

І без грошових знаків люди вели натуральний обмін домашніми тваринами, примітивними інструментами чи засобами землеробства. Саме ці дрібні предмети стали першою валютою і надихнули на виготовлення монет. Чи то мініатюрні серпи, чи золоті кільця – всі ці ранні засоби оплати були зроблені з металу. Адже для предмету, що за своє життя змінить тисячі рук, важливо бути стійким до пошкоджень. Та при цьому, на початку важливим була також і піддатливість обраного металу – в деяких країнах розраховувалися золотими чи срібними зливками певної ваги, від яких можна було відрізати визначені шматки.  

Срібна монета: ПрометейОчевидно, що такі способи розрахунки дещо обтяжливі й ускладнюють міжнародну торгівлю – складно пояснити цінність мотики іноземцю, який звик розраховуватися золотом. Вірогідно, з такою мотивацією лідійський цар Крез і започаткував систему золотих та срібних монет, яку швидко підхопила сусідня Греція. На монети наносили зображення богів, звірів, герби, відмітки про місто чи орган влади, що виготовив їх. Цікаво відмітити, що спочатку монети мали рельєфне зображення лише з одного боку, адже воно витискалося з протилежної сторони. Та пізніше винайшли способи нанесення рельєфних зображення і на аверс, і на реверс, тому майстри почали вправлятися в мистецтві кращого зображення божеств. Так що сьогоднішні королеви, орли та видатні діячі на національних валютах походять ще з античності. 

Розбудова імперії та приєднання нових територій потребували уніфікованих розрахунків принаймні у власних кордонах, а пізніше і для міжнародної торгівлі. Найкращим способом було зафіксувати матеріали та вагу стандартної монети, які майже завжди виготовлялися з золота, срібла або бронзи. В наших широтах у вжитку були монети царської Росії, які з часом змінювали систему номіналів, та завжди були золотими, срібними або мідними і мали зображення герба імперії та профіль імператора. Вже в той час і пізніше цінність монети почали визначати за її номіналом, а не фактичною ціною металу. Тому для монет СРСР після 1925 року перестали використовувати дорогоцінні метали, та перейшли до алюмінію, нікелю та сплавів.  

Сьогодні всі стандартні монети виготовляються із неблагородних металів. Завдяки комп'ютеризації та автоматизації процесу чеканки сотні тисяч грошових знаків можуть виготовлятися щодня. Тому цілком реально кілька разів за своє життя стати свідками повної заміни металевих грошей в країні. 

Колекційні монети для достатку і розваг

Срібна монета АтлантидаПерші колекціонери монет з’явилися ще за античних часів. Вірогідно, це було пов’язано з необхідністю розпізнавати різні монети світу, їхню цінність та походження, щоб  не стати жертвою обману чи шахрайства. Від початків цієї науки та захоплення його практикували освічені заможні люди, Римські Папи, французькі монархи. Саме тому це хобі стали називати «захопленням королів». 

У ХХ столітті старовинні монети почали вважати археологічними цінностями – вони стали експонатами музеїв, предметом пошуків, розкопок та торгів. Більш нові монети стали потрапляти до приватних колекцій через якісь особливості. Наприклад, обмежена кількість відчеканених монет або унікальний дефект, або ж особливий привід для випуску, на кшталт військової перемоги або ювілею монарха.  

Монета: Quinn AnneНаприклад, найдорожчою монетою світу став Подвійний Орел – грошовий знак США номіналом в 20 доларів, випущений 1933 року, який продали на аукціоні за 7,5 мільйонів доларів. У зв’язку з початком Великої Депресії весь випуск таких монет із золота підлягав переплавці на потреби економіки, але вціліли 20 штук, викрадені з монетного двору. Так вони стали найбільш бажаними та рідкісними екземплярами для нумізматів. 

Серед цінних монет СРСР досить багато тих, що завдячують своєю унікальністю та ціною помилкам при чеканці. Розтягнутий шрифт, неправильний малюнок герба, аверси від монети іншого номіналу і тому подібні казуси. А от серед дорогих монет України більшість цікавих екземплярів є експериментальними зразками. Так як наша держава почала випускати власні грошові знаки після здобуття незалежності, періодично випускалися невеликі пробні тиражі монет певного номіналу для обрання найбільш вдалого дизайну. 

Тож якщо у вас завалявся на горищі горщик з царськими монетами або ви зберігаєте свою дитячу колекцію копійок, знайдених на вулиці, ви вже можете називати себе нумізматом. А можливо і власником невеликого статку. А поповнити таку колекцію чи розпочати її збирання ви можете завдяки магазину Fama, де представлені колекційні та ювілейні монети на подарунок.


Пишу статті для блогу, сценарії для оглядів відео роликів. Допомагаю користувачам у виборі хорошого подарунка. Проводжу інтерв'ю з дизайнерами, виробниками креативних подарунків і сувенірів на fama.ua

4.7