Backgammon: strategy and tactics of the game


Нарди вважаються грою-стратегією, адже результат гри більшою мірою залежить не від удачі та випадку, а від навичок гравця. Саме тому в нардах дуже важливо правильно оцінювати ситуацію на ігровому полі і наперед продумувати кожен хід. Головне завдання гравця – скоріше перемістити свої фішки по ігровому полю в так званий «дім» та вивести їх за межі поля. Ми розповімо вам деякі хитрощі гри в нарди, які допоможуть вам наблизити перемогу.

Стратегія гри в нарди

Досвідчені гравці мають власні тактичні та стратегічні кроки у грі. Однак існують також найбільш поширені стратегії. Ось деякі з них:

•    швидкісна гра;
•    бліц;
•    блокування;
•    зворотна гра;
•    гра на утримання.

Швидкісна гра – найпростіша стратегія, адже її мета – якомога швидше перевести всі шашки в «дім». Гра «бліц» передбачає необхідність вибити шашки суперника на бар і якомога швидше заблокувати позиції в своєму «домі», поки фішки супротивника знаходяться там. Ще одна популярна стратегія – блокування. Вона полягає в тому, щоб побудувати перешкоду з 2-х шашок на кожну позицію шість разів поспіль. Така стратегія вимагає певного везіння та кмітливості.

Якщо ж спочатку гра пішла не так, як ви хотіли, використовують стратегію зворотної гри. Для того, щоб її застосувати, вам потрібно тримати 1-2 якоря (2 шашки на одному пункті) в «домі» супротивника і як можна більше – в своєму. Стратегія розрахована на те, що противник, загнавши більшість шашок в «дім» і почавши їх виводити за межі ігрового поля, видасть комбінацію, яка залишить хоча б одну його шашку відкритою. У такому випадку ваше завдання – вибити її на бар і слідувати до «дому». Противнику буде складно повернутися на поле, оскільки у вашому «домі» до цього моменту буде максимальна кількість якорів. Остання стратегія – гра на утримання – дозволяє різко вийти вперед у будь-який момент гри. Для цього потрібно тримати якір в «домі» супротивника до тих пір, поки не трапиться нагода вибити фішку противника або вивести цю пару шашок ближче до «дому» при випаданні дубля.

При виборі стратегії важливо також враховувати, що рідко виходить всю гру слідувати одній обраній схемі, оскільки все ж в нардах присутній елемент несподіванки у вигляді чисел на кубиках. Тому завжди варто стежити за грою і діями супротивника та змінювати стратегію в залежності від цього. Знання найбільш поширених стратегій також дасть розуміння, яку гру веде противник. Це допоможе вам скоригувати свої дії і перемогти в партії.

Тонкощі гри в нарди

У нардах результат гри дуже часто залежить від перших ходів. Хоча, здавалося б, вся гра ще попереду, але вже після перших ходів зрозуміла подальша розстановка шашок на полі. Намагайтесь під час перших кроків заволодіти найбільш вигідними позиціями: це дасть вам велику перевагу в грі.

Спробуйте зайняти більше трьох позицій у «голові» супротивника і в той же час – не дайте йому зробити те ж саме. Це дасть вам можливість контролювати ситуацію.

Завжди пам'ятайте про можливість випадання дубля. Цей хід може привести вас як до перемоги, так і до поразки. Подбайте про те, щоб вам було чим ходити в разі випадання такої комбінації.

І найголовніше – не забувайте стежити за ходами суперника. У нього теж можуть бути свої стратегічні кроки і хитрості. Спробуйте поставити себе на його місце і вгадати, яким же буде наступний крок.

Якщо у вас все ще немає набору для гри в нарди – купуйте його в онлайн-бутику Fama. Величезна різноманітність представлених гральних наборів не залишить вас байдужими і дозволить обрати нарди, які припадуть до душі саме вам.

4.4