Нарди: правила гри, походження і різновид


Нарди ― доволі старовинна гра, яка існує вже більше п'яти тисяч років. Найдавніша дошка знайдена в Ірані і, за словами вчених, використовувалася ще в третьому тисячолітті до нашої ери. Атрибути для нард також знайдені у гробниці фараона Тутанхамона.

Нарди на подарунок

Найбільшу популярність нарди отримали у Середній Азії, на Близькому Сході, Закавказзі, а також у Росії. Ми хочемо ближче познайомити вас із цією давньою грою, її особливостями, історією та правилами.

Походження гри нарди

Як же з'явилися нарди? За однією з легенд про походження гри, жителі Індії, бажаючи протестувати кмітливість сусідів з Персії, відправили їм набір шахів, сподіваючись, що вони не зможуть розгадати секрет гри. На їхнє здивування, перський мудрець Базург-Міхр не тільки з легкістю впорався із завданням, а й надіслав індійцям у відповідь нову гру ― нарди, ― яку опоненти не могли розгадати протягом 40 днів.

Так це було чи ні, а попередником нард вважають давньоримську гру, яка мала назву «гра дванадцяти знаків». Вона згадується в книзі Овідія, написаній на самому початку нашої ери. Гра характеризувалася наявністю трьох рядів, у кожному з яких налічувалося по 12 пунктів. Саме ними і рухалися фішки, а ходи визначалися кидком не двох, як у сучасному варіанті, а трьох кубиків.

Пізнішим варіантом цієї гри була римська табула, практично ідентична сучасним нардам. Ця гра згадується в епіграмі імператора Візантійської імперії Зенона. Дошка для гри і деякі правила були аналогічні сучасним. Найголовніші відмінності полягали у використанні трьох кубиків замість двох, у відсутності правила двох дублів (це правило, до речі, ввели тільки в 1920-х роках), а також у тому, що гра починалася з положення шашок за межами дошки.

Поширення гри в Європі відбулося в XII столітті завдяки хрестовим походам. Гра отримала широку популярність і називалася «триктрак».

Види гри в нарди

Існує величезна кількість різновидів цієї гри. Усі вони відрізняються стартовим положенням, правилами ходів і ставок, а також іншими нюансами. Основні варіанти гри ― короткі та довгі нарди. Правила цих варіацій відрізняються незначно. Зокрема, у коротких нардах на одну клітку грального поля можна ставити дві шашки. Крім зазначених двох, розрізняють також такі види нард:

• Американка
• Гюльбар
• Триктрак
• Голландський триктрак
• Турецький триктрак
• Одиниця-двієчка
• Жакет
• Змій
• Ісландські нарди, або Погоня
• Тбіліські нарди
• Кейлс
• Кубо
• Марієнбад
• Матадор
• Нім

Правила гри в нарди

Незважаючи на тисячолітню історію гри, офіційні правила були затверджені тільки в середині XVIII століття. Саме вони встановили єдину для всіх систему: скільки шашок у нардах, хто починає першим та скільки гравців може грати одночасно. Хоча існує велика кількість різновидів гри, основні правила для всіх незмінні:

- грають тільки два гравці;
- гравці ходять виключно по черзі;
- у кожного гравця є по 15 фішок одного кольору;
- шашки рухаються строго по колу (за годинниковою стрілкою або проти ― залежить від виду нард);
- початкове положення шашок також залежить від різновиду гри;
- гравець кидає два кубика (або зари, як їх ще називають) перед кожним ходом;
- якщо хоч один кубик вилетів за межі дошки або ж встав нерівно, кидок вважається недійсним;
- першим ходить гравець, у якого випало на кубиках більше очок. Якщо кількість очок однакова, кидок повторюється;
- під час одного ходу можна зробити лише до чотирьох пересувань фішки;
- якщо обидва кубики показали однакову кількість очок ― очки подвоюються;
- коли шашки потрапляють в «дім», гравець може викидати їх такими ходами за дошку;
- мета гри ― зробити повне коло, зайти шашками у свій «дім» і викинути їх за дошку, випередивши противника;
- в нардах не буває нічиєї.

Це найголовніші правила гри в нарди для початківців. А якщо у вас все ще немає ідеальної дошки для гри, радимо зазирнути в наш каталог.